Terrieri

Rasa:Fox Terrier cu par sarmos- Wire FoxterrierTara in care este inregistrat: Anglia
Inaltime: mascul 38 - 40 cm; femela 36 - 40 cm
Greutate: mascul 8 - 9 kg; femela 7 - 9 kg
Culoarea parului: culoarea de baza si dominanta este cea alba; alb cu pete negre; alb cu pete negre si maron

 

Caracteristici:
Prezinta aceleasi caractere morfologice ca si Fox Terrierul cu par neted, deosebindu-se de acesta numai prin natura parului, care este tare si sarmos, foarte aspru; nu e nici moale, nici matasos; este dur si atat de des ca pielea nu este vizibila; uneori parul este buclat sau usor ondulat, insa niciodata incretit. Mustatile si o mica barba de par tepos, ca si calitatea parului, acea "sarma aspra", cat se poate de aspra si de bogata, ce se intretine prin trimaj, proportionalitatea, armonia si frumusetea de constructie, privirea, tinuta urechilor si a cozii, sunt caracteristici ale acestui senior al raselor canine. Miscarea cainelui in actiune tradeaza in mod decisiv constitutia lui: in timpul mersului, picioarele Fox Terrierului trebuie sa se lanseze ferm inainte, membrele anterioare sa se miste in pozitie verticala si paralel cu laturile, intocmai ca un pendul. Forta de propulsie este data, in special, de membrele posterioare: miscarea ideala o au numai aceia care sunt dotati cu pulpe lungi, gambe bine angulate si musculoase, genunchi bine angulati, nedeviati nici spre interior, nici spre exterior.

     


Origine:
Ca si Fox Terrierul cu par neted, este o veche rasa englezeasca cu acelasi stramos -Griffonul Terrier Agassin. Se presupune ca si-a format parul sirmos in urma incrucisarilor Fox Terrierului cu par neted cu cainele Black and Tan Terrier si cu alti terrieri cu par aspru. Fox Terrierul cu par sirmos era fo1osit, inca din secolul al XIV-lea, la vanatorile de vulpi. Ulterior, s-a dezvoltat si raspandit mai ales in S.U.A. si Franta dar si in alte tari.

 

Temperament:
Fox Terrierul are un caracter vesel, jucaus, extrem de vioi, neastamparat, mereu in miscare, gata sa raspunda la cea mai mica provocare; inteligent si vigilent, foarte curajos, tenace, rezistent, stie sa se acomodeze in orice situatie si sa indeplineasca intocmai toate dorintele stapanului, caruia ii este foarte devotat. Iubeste copiii si este usor de dresat.

 

Utilizare:
Ca si Fox Terrierul cu par neted, este unul din cei mai buni caini pentru lucru la vizuina. Urmareste cu tenacitate vulpile si bursucii, luptandu-se cu furie si scotandu-i afara din ascunzatoare. Urmareste si distruge orice rozator, ataca mistretii si ursii cu un curaj extraordinar, fiind folosit cu succes la vanatorile de animale mari. Prin vioiciunea si zburdalnicia sa, prin inteligenta, tenacitatea si curajul de care da dovada, este folosit, de asemenea, ca un excelent insotitor sau paznic al locuintei, ca un colaborator activ si devotat omului.


Boli specifice pentru Fox Terrier cu par sarmos:
Epilepsia


 APROAPE TOTUL DESPRE CAINI - ARTICOLE CU INFORMATII SI SFATURI FOLOSITOARE (dati clik pe acest text pt. a vedea lista de articole)

 

PENTRU MAI MULTE AMANUNTE VA RUGAM SA NE CONTACTATI:
ham@caini-ham.ro

 

Google PageRank™ - SmE free service