Retrieveri, setteri, spanieli

Rasa:Cocker Spaniel- English Cocker Spaniel
Tara in care este inregistrat: Anglia
Inaltime: mascul 40 - 41 cm; femela 38 - 41 cm
Greutate: mascul 12 - 15 kg; femela 12 - 15 kg
Culoarea parului: unicolor negru fara nici o pata: castaniu, galben, rosu, acaju, oranj. Se admite o mica pata alba pe piept; multicolor: alb cu pete mari din
culorile mentonate; toate culorileCaracteristici:
Cockerul spaniel este cel mai vesel, mai sprinten si mai mic prepelicar de vanatoare. Cu toata talia lui mica, are o energie si o rezistenta remarcabila. De marime mijlocie, este un caine puternic. Capul este destul de usor, bine modelat, stopul putin marcat, craniul rotund, lat intre urechi si bine dezvoltat, botul patrat, comisurile lipite si subtiri, nasul bine dezvoltat si lat. Ochii sunt mari, bine deschisi, de culoare maron inchis sau castaniu, expresivi si vioi, cu privire prietenoasa, inteligenta si vesela. Urechile prinse destul de adanc, cu lungimea nedepasind varful nasului, sunt fine, suple si mari, foarte rotunjite, incadrand bine fizionomia cainelui: sunt atasate in prelungirea liniei orizontale a ochilor si acoperite cu par lung, matasos si des, usor ondulat insa nu buclat sau cret: ele atarna lipite de obraji, conferind cainelui o frumusete deosebita. Gatul este lung si musculos. Corpul este compact, robust; dand o impresie de forta si de activitate neobosita; spatele este scurt, drept si puternic, pieptul mare, adanc, bine coborat. Coapsele sunt puternice, musculoase si compacte. Umerii foarte lungi si oblici. Greabanul, ingust. Membrele anterioare drepte, elastice si solide, sunt acoperite cu franjuri bogate: membrele posterioare sunt solide, scurte, elastice: pulpele, musculoase. Jaretul este lung, bine dezvoltat, aproape de pamant. Labele sunt ferme, rotunde, nu prea mari.
Coada este caracteristica rasei: atasata destul de jos, purtata in linie cu spatele, este amputata 2/3 din lungime: neastamparul ei, fiind vesnic in miscare, constituie o caracteristica a rasei. Parul neted, des, fin, matasos, adesea ondulat, este scurt pe cap, nu prea lung pe corp; are franjuri bogate pe urechi, pe piept, burta si pe picioare.Origine:
Acesti mici Cockeri nu sunt de origine engleza, dupa cum ii arata numele, ci au fost creati in alte tari. Unii dintre ei au fost utilizati la vanatoare in Irlanda inca din secolul al 10-lea. In secolul al 14-lea, Gaston Phoebus face mentiune despre ei in lucrarea sa "Tratatul de vanatoare" numindu-i "Ciini d’Oysel si Espainholz" si dand explicatii interesante asupra utilizarii lor; in acele vremuri, vanatorii nobili posedau haite numeroase de caini puternici folositi la vanatoarea cu soimi: cainii ajutau aceste pasari sa urmareasca vanatul pe pamant: de aici si denumirea de "Ciine d’Oysel". Iar denumirea de "Espainholz" ar proveni de la originea acestor caini veniti din Spania. Dupa un dresaj serios, acesti Espainholz au invatat sa ponteze si in momentul lansarii vanatului sa se culce automat la pamant. Astfel, nu riscau sa fie raniti de gloantele pustilor. Cockerul spaniel este urmasul direct al acestor caini d’Oysel. Timp de secole au fost utilizati atat in Anglia cat si in Franta la vanatul pe apa. Dovada aprecierii lor se gaseste in numeroasele lucrari care le-au fost consacrate, ca si in frecventa lor mentionare in diferite opere ale unor mari scriitori. Inca din secolul al 18-lea existau dincolo de Canalul Manecii doua varietati de cockeri mici si anume: Spinger spaniel, folosit mai ales la vanatul de apa, pe care il facea sa sara intre trestii, si Cocker spaniel, folosit mai ales la vanatoarea de gaste salbatice. Mai tirziu, prin diverse incrucisari cu alte rase, s-au obtinut exemplare variate. Astfel, ducii de Malboriough au obtinut un exemplar de cocker pitic, pe care I-au numit "Cocker Malborough", din incrucisarea unui prepelicar mare de vanatoare cu un Toy spaniel care rezultase, la randul sau, din incrucisarea unui King Charles cu un Blenheim. Exemplarele actuale de Cocker spaniel sunt foarte apreciate nu numai in Anglia ci si in alte tari si, in special, in S.U.A.Temperament:
Este un caine plin de viata, rezistent, viguros, inteligent, bland si ascultator. Cel mai vesel caine de vanatoare. Afectuos, devotat, iubeste copiii.Utilizare:
Excelent pontator si aportor. Are un temperament vioi, mobilitate buna, rezistenta la oboseala si caldura, la intemperii, nas bun, cheta stransa, cu alura vioaie si frumoasa. Este utilizat multiliateral la vanatoare. Lucreaza cu mare placere la balta, in stufarisuri. Este si un foarte bun caine insotitor si de apartament.


Boli specifice pentru Cocker Spaniel:
Otita externa

APROAPE TOTUL DESPRE CAINI - ARTICOLE CU INFORMATII SI SFATURI FOLOSITOARE (dati clik pe acest text pt. a vedea lista de articole)

PENTRU MAI MULTE AMANUNTE VA RUGAM SA NE CONTACTATI:
ham@caini-ham.ro

  Xweb.ro - Totul intr-un singur loc! pagina ta de start pe internet Google PageRank™ - SmE free service