Retrieveri, setteri, spanieli

Rasa:Setter Englez-English Setter

Tara in care este inregistrat: Anglia
Inaltime: mascul 65 - 68 cm; femela 61 - 68 cm
Greutate: mascul 27 - 30 kg; femela 25 - 30 kg
Culoarea parului: alb cu pete si pigmentatii galbene, portocalii, maronii, rosu-castaniu, negre; unicolor: alb, negru, rosu-castaniu, galben; bicolor: alb-negru,
brun-galbui, rosu-castaniu.


Caracteristici:
Prin aspectul sau, acest caine pontator uneste puterea cu eleganta formelor iar prin stilul sau de a vana, caracterizat printr-un galop suplu si razant, face ca lucrul cu el sa fie placut si spectaculos. Este elegant, puternic, insa nu greoi. Capul este potrivit de lung si usor; craniul este putin lat si de forma ovala;
stopul pronuntat, botul potrivit de lung, drept si usor tesit la varf; nasul are narile largi. Ochii sunt relativ mari, expresivi, stralucitori, blanzi, inteligenti, de culoare galben-inchis sau castaniu. Urechile de lungime medie, prinse jos, atarna in falduri regulate pe langa falci; au varfurile rotunjite, catifelate; pe partea superioara sunt acoperite cu par fin, matasos. Trupul este viguros, de lungime medie, spatele drept, puternic, scurt pieptul adanc si larg.
Picioarele sunt drepte, solide, musculoase, elastice. Coada prinsa in linie cu spatele, de lungime mijlocie, usor curbata sau in forma de sabie, este acoperita cu par lung, moale, putin ondulat si lucios formand franjuri care incep nu de la baza cozii ci putin mai jos; este purtata orizontal in miscare, in jos in repaus
si oblic in sus, la emotii puternice. Parul, pe tot corpul, cu exceptia capului, este lung, des, semiaspru, neincretit sau usor ondulat formand franjuri bogate si lungi pe partea posterioara a membrelor, pe partea inferioara a cozii si pe urechi.Origine:
Rasa foarte veche. Asupra originii Setterului Alb Englezesc nu exista date precise. Se presupune ca este urmasul cainelui Pointers Perdigueros si al Spanielului cu par lung. Este cunoscut de foarte mult timp in Anglia. In 1570 a fost amintit de dr. I. Cajus in scrierile sale. A fost prezentat pe numeroase gravuri englezesti din secolul al 16-lea. Denumirea de setter (sezator) i se trage, probabil, de la rolul atribuit la vanatorile din vremurile vechi: cand simtea prezenta vanatului mic trebuia sa se aseze, sa se culce si sa fie acoperit odata cu vanatul de plasa cu care se vana pe atunci. Cunoscutul crescator si selectioner englez, Sir Edward Lawerack, folosind incrucisarea dirijata si o severa selectie, a reusit in decurs de mai multe decenii, sa creeze pornind de la un exemplar deosebit de valoros, o varietate cu caractere foarte utile, varietatea lavresc a Setterului Alb Englez.Temperament:
Caine inteligent, calm, vesel, credincios, adaptabil, ascultator. Are temperament vioi, mare mobilitate, viteza si rezistenta la oboseala si caldura.Utilizare:
Cu nas foarte fin, cheta larga si aret ferm, este un excelent caine pontator. Vaneaza in orice teren, mai cu seama la camp deschis, in special la sitari. Este si un splendid caine insotitor.


Boli specifice pentru Setter Englez:
Obezitatea
Displazia congenitala a soldului
Gestatia falsa (lactatia nervoasa)

PENTRU MAI MULTE AMANUNTE VA RUGAM SA NE CONTACTATI:
ham@caini-ham.ro

APROAPE TOTUL DESPRE CAINI - ARTICOLE CU INFORMATII SI SFATURI FOLOSITOARE (dati clik pe acest text pt. a vedea lista de articole)

Come to Dog-O-Mania Search Engine   Xweb.ro - Totul intr-un singur loc! Google PageRank™ - SmE free service