Retrieveri, setteri, spanieli

Rasa: Golden Retriever- Retriever Auriu


Tara in care este inregistrat: Anglia
Inaltime: mascul 56 - 61 cm; femela 51 - 56 cm
Greutate: mascul 29 - 32 kg; femela 25 - 29 kg
Culoarea parului: toate nuantele de auriu sau crem; putin alb pe piept; nasul negru.

     

Caracteristici:
Cel mai frumos si mai nobil caine dintre rasele retriever.
Are o constructie armonioasa, simetrica, este puternic insa cu miscari usoare.
Capul este proportionat fata de corp, craniul lat, gatul musculos fara salba, botul puternic si lat.
Ochii de culoare inchisa au expresie blanda.
Urechile proportionate, de marime mijlocie, sunt bine prinse si lipite de cap.
Trupul este echilibrat, scurt, pieptul adanc si bine coborat, spatele drept.
Picioarele din fata sunt drepte, cu osatura puternica; cele din spate sunt puternice si musculoase.
Coada dreapta este purtata nu prea vesel. Parul este lung, neted sau usor ondulat, puful des si impermeabil.

                          

Origine:
Golden Retrieverii , inainte de a fi specializati pentru vinatoare , au fost ciini de apa , iar stramosii lor sunt cainii folositi de pescarii de moruni de pe insula Terra Nova .
   Nobilimea pasionata de vinatoare cauta un caine puternic si foarte docil , care sa stea la picior , urmarind focul de arma si caderea vinatului , pe care sa-l aporteze la comanda . In teren retrieverii erau acompaniati de seterri sau pointeri , dar spre deosebire de acestia , ei nu cutreierau cimpul in cautarea vinatului . Pentru a realiza aportarea cainele avea nevoie de un vaz bun , de un nas fin si de o buna memorie vizuala . In dorinta de a obtine aceste deziderate s-au incercat la inceputurile rasei diferite incrucisari intre cainii pescarilor din Terra Nova si diferite rase de aportori englezi . Multa vreme nu exista o standardizare a rasei , aproape fiecare nobil englez avind propria "rasa" de retrieverii . Kennel Clubul englez a permis inscrierea Golden Retrieverilor in Cartea de origini in anul 1902 . Contributia deosebita in crearea si standardizarea rasei a avut-o Lordul Tweedmore , locul unde s-au nascut primii Golden fiind foarte aproape de vestitul lac Loch Ness .
O alta teorie despre originea lor spune ca provine din cainii de hartuiala rusesti din Caucaz, cumparati de lordul Tweedmonth in 1858 de la un circ instalat la Brighton si pe care i-a incrucisat cu cainii de rasa Bloodhound si alti retrieveri, obtinand exemplarele actuale. Este raspandit mai ales in America, unde este foarte apreciat.

Temperament:

Golden Retrieverul pare a fi cainele ideal . Un Golden adevarat si corect, ca si varul sau, Labradorul  nu este niciodata agresiv si in mod nativ este foarte docil . Accepta si respecta ierarhia si este foarte usor de educat .
   O trasatura caracteristica comuna Retrieverilor este ca se maturizeaza fizic si mai ales mental , destul de tirziu . La circa 12-14 luni , cresterea lor in inaltime este incheiata , dar vor mai lua in greutate inca cel putin 1 an . Mental , ei sunt pui pina la cel putin 2 ani . Se adapteaza oriunde , la tara , la oras , intr-un apartament . Prefera o viata activa , dar nu debordeaza de energie ca terierri . De aceea este bine , pentru retrieverii folositi in mod curent la vinatoare , sa i se alcatuiasca un program zilnic de antrenament usor . Inotul mai ales si alergarile usoare trebuie sa fie principalele exercitii pe care un retriever trebuie sa le faca .
Caine vioi, inteligent, credincios, cu memorie buna, usor de dresat, devotat si tenace. Iubeste copiii.

                                                       


Utilizare:

   Cele mai bune rezultate , la aportare , se inregistreaza la recuperarea din apa . Categoric din apa nimeni nu aporteaza mai bine decit un retriever bine educat pentru vinatoare . Vinatorii de pasari de balta apreciaza in mod deosebit ajutorul pe care il capata de la aceast caine . In plus cainele este si un foarte companion , agresivitatea fiind considerata defect - care duce la excluderea de la imperechere .
   Din pacate , aceste calitati native deosebite ale Goldenului , nu sunt foarte bine exploatate , cel putin in tara noastra . Dragalasenia si frumusetea deosebita a acestui aninmal , l-a consacrat mai mult ca animal de companie , iar selectia lui se face acum , mai mult pe aceste criterii , cele native de vinatoare - aportor de apa - fiind deseori neglijate . Foarte rar vedem la vinatoare ( cel putin la cele la care noi am participat ) Golden Retrieveri la lucru .

Foarte rezistent la apa rece, este folosit in special la balta, la vanatul cu pene. Este un bun caine insotitor si un paznic excelent.Boli specifice pentru Golden Retriever:
Displazia congenitala a soldului si a cotului.

APROAPE TOTUL DESPRE CAINI - ARTICOLE CU INFORMATII SI SFATURI FOLOSITOARE (dati clik pe acest text pt. a vedea lista de articole)

PENTRU MAI MULTE AMANUNTE VA RUGAM SA NE CONTACTATI:
ham@caini-ham.ro

www.2x.ro Google PageRank™ - SmE free service