Retrieveri, setteri, spanieli

Rasa: Labrador Retriever

                            

Tara in care este inregistrat: Anglia
Inaltime: mascul 55 - 57 cm; femela 54 - 57 cm
Greutate: mascul 25 - 30 kg; femela 25 - 30 kg
Culoarea parului: negru-maroniu, sau galben; o mica pata alba pe piept

     
Caracteristici:
Solid, scurt, cu o constitutie puternica, cu forme masive, are capul potrivit de mare, craniul lat si rotund, nasul lat si narile bine deschise.Ochii de marime mijlocie, de culoare maron-castaniu, au o privire inteligenta. Urechile nu prea mari si nici prea grele, lipite de cap, sunt purtate inspre spate. Trupul este viguros, pieptul adanc si destul de lat, spatele scurt si solid. Picioarele din fata sunt drepte, cu osatura puternica, cele din spate puternic dezvoltate si musculoase; labele sunt rotunde si compacte. Coada este caracteristica rasei: mai groasa la baza, subtiindu-se spre varf, de lungime mijlocie, fara franjuri, este acoperita cu par scurt, aspru, des si strans lipit de piele dandu-i astfel o forma particulara, rotunjita, asemanatoare cu a vidrei. Cu ajutorul acestei cozi, cainele poate inota perfect in apa. Parul, o alta caracteristica a rasei, este scurt, neted si foarte des, fara ondulatii, cu puf rezistent la apa, extrem de aspru si tare.

         

Origine:
De creatie relativ recenta - mijlocul secolului al 18-lea - isi trage numele de la provincia canadiana Labrador de unde a fost adus in Anglia de pescarii de martini care il foloseau la recuperarea pestilor cazuti din plase in apa. Mai tarziu, prin diverse incrucisari si selectii serioase cu Terra Nova si Pointerul englezesc s-au obtinut exemplarele exceptionale de retrevier, excelentii aportori de astazi.

      


Temperament:
Caine inteligent, vioi, foarte rezistent. Excelent inotator, cu simtul olfactiv exceptional. Se dreseaza usor, este ascultator si devotat.
Expresia lui vie si inteligenta tradeaza un temperament prietenos si binevoitor, atuul lui fiind temperamentul. Este un caine iubitor, fericit cand isi petrece timpul in compania oamenilor. Este aportor si va aduce inapoi lucrurile pe care le gaseste prin casa sau prin curte.
Iubeste si este rabdator cu copii, deci excelent caine de familie. Are un caracter stabil si nu este usor de speriat de intamplari neasteptate.
Ii place miscarea si compania oamenilor si se plictiseste daca este lasat singur. Are nevoie de atentie tot atat cat are de hrana si apa.
 Un  Labrador adevarat si corect, ca si varul sau, Goldenul  nu este niciodata agresiv si in mod nativ este foarte docil . Accepta si respecta ierarhia si este foarte usor de educat .
   O trasatura caracteristica comuna Retrieverilor este ca se maturizeaza fizic si mai ales mental , destul de tirziu . La circa 12-14 luni , cresterea lor in inaltime este incheiata , dar vor mai lua in greutate inca cel putin 1 an . Mental , ei sunt pui pina la cel putin 2 ani . Se adapteaza oriunde , la tara , la oras , intr-un apartament . Prefera o viata activa , dar nu debordeaza de energie ca terierri . De aceea este bine , pentru retrieverii folositi in mod curent la vinatoare , sa i se alcatuiasca un program zilnic de antrenament usor . Inotul mai ales si alergarile usoare trebuie sa fie principalele exercitii pe care un retriever trebuie sa le faca .
Este usor de disciplinat ceea ce face dresajul una dintre cele mai bune metode de a interactiona cu el. Deasemea, are nevoie de multa miscare- recomandabila, de vreme ce adora sa manance. Cantitatea corecta de exercitiu, disciplina si atentie va garanteaza un labrador fericit si sanatos.

           
Utilizare:

   Cele mai bune rezultate , la aportare , se inregistreaza la recuperarea din apa . Categoric din apa nimeni nu aporteaza mai bine decit un retriever bine educat pentru vinatoare . Vinatorii de pasari de balta apreciaza in mod deosebit ajutorul pe care il capata de la aceast caine . In plus cainele este si un foarte companion , agresivitatea fiind considerata defect - care duce la excluderea de la imperechere .
   Din pacate , aceste calitati native deosebite ale Labradorului si ale varului sau Goldenul , nu sunt foarte bine exploatate , cel putin in tara noastra . Dragalasenia si frumusetea deosebita a acestui aninmal , l-a consacrat mai mult ca animal de companie , iar selectia lui se face acum , mai mult pe aceste criterii , cele native de vinatoare - aportor de apa - fiind deseori neglijate . Foarte rar vedem la vinatoare ( cel putin la cele la care noi am participat ) Labrador Retrieveri la lucru .

Excelent aportor, este folosit la vanatoare in orice fel de teren si in toate conditiile de clima. Este
un paznic excelent si un bun insotitor
, cainele ideal pentru familie, iubeste copiii.

                 

Boli specifice pentru Labrador Retriever:
Displazia congenitala a soldului si a cotului.

                    APROAPE TOTUL DESPRE CAINI - ARTICOLE CU INFORMATII SI SFATURI FOLOSITOARE (dati clik pe acest text pt. a vedea lista de articole)

 

PENTRU MAI MULTE AMANUNTE VA RUGAM SA NE CONTACTATI:
ham@caini-ham.ro

Google PageRank™ - SmE free service