Caini de companie

Rasa:Chihuahua-Terrier MexicainTara in care este inregistrat: Mexic
Inaltime: mascul 15 - 23 cm; femela 15 - 23 cm
Greutate: mascul 1 - 2 kg; femela 1 - 2 kg
Culoarea parului: toate culorile si orice amestec de culori: aramiu, cafeniu, vargat, alb, crem, argintiu, negru-rosu, negru.

 

Caracteristici:
Caine de talie foarte mica; are corpul bine modelat si destul de solid. Capul ii da acestui caine o infatisare cu totul deosebita. Frumusetea lui se bazeaza pe corectitudinea formei: rotund ca un mar, cu falci fine si stop accentuat, cu nasul scurt si putin ascutit, pigmentat in concordanta cu blana, botul de lungime mijlocie, ochii foarte stralucitori, mari, bine distantati,putin proeminenti, de culoarea blanii respective, urechile mari si foarte departate, de forma "liliac", purtate drept cand animalul este in miscare si aplecate usor lateral cand animalul este in repaus, maxilarele subtiri cu dinti regulati, gat mai lung decat inalt, de forma cilindrica, da cainelui o alura zvelta si gratioasa. Pieptul este bine dezvoltat, inalt si rotund, spatele drept, umerii fini. Picioarele sunt delicate, cele din fata, de inaltime medie si drepte, se admit a fi putin curbate, cele din spate musculoase, cu jaretii distantati intre ei. Coada de lungime mijlocie, purtata rulat pe spate sau usor lateral, este acoperita cu par la fel de des si scurt ca pe restul corpului. Sunt doua varietati: cu par lung si cu par scurt. Varietatea cu par lung si ondulat este foarte rara; mai numeroasa este varietatea cu par scurt si lucios, bine lipit de corp. Aceasta are la gat un mic guler din par putin mai rar decat pe restul corpului. La varietatea cu par lung, acesta este moale, plat sau ondulat, cu puf moale, mai lung pe coapse si pe gat unde formeaza un guler mare; are franjuri bogate pe urechi si pe coada.

 

Origine:
Recunoscut in toata lumea ca fiind cel mai mic caine dintre toate rasele existente, asupra originii lui sunt mai multe pareri. Astfel, American Kennel Club sustine ca leaganul acestei rase este Mexic, si ca actualul Chihuahua ar proveni din incrucisarea intre micul Caine Golas Chinezesc si Techichi, o varietate locala de caine indigen. In secolul al 16-lea, preotul franciscan Sahagun mentioneaza in scrierile sale despre azteci, printre rasele de caini domestici, si existenta unui mic caine galben, foarte asemanator cu Chihuahua. Numeroase oseminte si statuete reprezentand acesti caini, gasite in morminte, atesta ca ei jucau un rol important in viata religioasa a aztecilor. Se pare ca acesti caini erau sacrificati de preotii azteci pentru ca ei sa conduca sufletele mortilor in lumea cealalta. Chihuahua a patruns in America de-abia in secolul 19, adus de turistii americani. In 1923 a fost fondat Clubul American Chihuahua, datorita crescatorilor americani, care prin selectii severe si ingrijite, au obtinut exemplarele actuale, cu normele stabilite de AKC. Desi mai putin cunoscut in Europa, Chihuahua apartine uneia dintre cele mai interesante si atragatoare rase.Temperament:
Este un caine foarte inteligent, cu miscari iuti, deosebit de curajos si agresiv cu cainii mai mari ca el si cu orice intrus, foarte atasat de stapan si casa, credincios, vioi si energic, foarte vigilent. Rezistent, se acomodeaza pretutindeni si suporta climatul cel mai aspru.Utilizare:
Este prin excelenta un caine de apartament, un vigilent paznic.

   


Boli specifice pentru Chihuahua:
Obezitatea
Fracturi osoase incomplete
Fracturile complete inchise

 

APROAPE TOTUL DESPRE CAINI - ARTICOLE CU INFORMATII SI SFATURI FOLOSITOARE (dati clik pe acest text pt. a vedea lista de articole)

PENTRU MAI MULTE AMANUNTE VA RUGAM SA NE CONTACTATI: ham@caini-ham.ro

Google PageRank™ - SmE free service