Molosi, caini de lucru si ciobanesti

Rasa: Ciobanesc de Berna- Caine de stana de Berna- Bouvier Bernois- Berner Sennenhund


 


Tara in care este inregistrat: Elvetia
Inaltime: mascul 64 - 70 cm; femela 58 - 70 cm
Greutate: mascul 45 - 50 kg; femela 45 - 50 kg
Culoarea parului: negru stralucitor cu pete rosii pe falci, la ochi si pe picioare; o suvita alba pe frunte, bot si piept, pe labe si in varful cozii

  

Caracteristici:
De talie mare, cu o constructie perfect proportionata si armonioasa, cu infatisare splendida si impunatoare, cu blana superba din par lung, bogat, des, moale, putin ondulat, lucios si negru, cu petele bine conturate in rosu-ruginiu si alb, cu mers demn si nobil, Cainele de stana de Berna este foarte apreciat.

  

Origine:
Este descendent al Dogului Tibetan. Cea mai veche reprezentare a lui se poate vedea pe o lampa de lut, romana, gasita in Vindonissa.
Acest tip de caine stravechi a fost incrucisat cu caini ciobanesti, obtinandu-se exemplarele de astazi. S-a dezvoltat in jurul cantonului Berna, de la care a luat si numele. La sfarsitul secolului trecut, pentru un timp, a disparut din aceasta regiune. S-a mentinut numai in tinutul Durrbach, de aceea s-a mai numit si “Durrbachler”. Este cel mai iubit, stimat si raspandit caine in Elvetia, de unde s-a raspandit si in Germania, Olanda, Tarile Scandinave, Franta, Italia, Canada si S.U.A. Marele chinolog elvetian Heim sustine ca este “cel mai frumos caine din lume”, si afirmatia este indreptatita.

  

Temperament:
Agreabil si vioi, inteligent, curajos si vigilent, activ si devotat stapanului.

 

Utilizare:
Este un excelent paznic al casei si al turmelor. Datorita constitutiei sale puternice si sarguintei lui proverbiale, este folosit si la tractiune si la vanatoare.
Este si un caine insotitor deosebit.

 

PENTRU MAI MULTE AMANUNTE VA RUGAM SA NE CONTACTATI: ham@caini-ham.ro

APROAPE TOTUL DESPRE CAINI - ARTICOLE CU INFORMATII SI SFATURI FOLOSITOARE (dati clik pe acest text pt. a vedea lista de articole)

Google PageRank™ - SmE free service