Molosi, caini de lucru si ciobanesti

Rasa: Dog de Bordeaux- Dogue de Bordeaux- French Mastiff
Tara in care este inregistrat: Franta
Inaltime: mascul 60 - 68 cm; femela 58 - 68 cm
Greutate: mascul 50 - 70 kg; femela 45 - 70 kg
Culoarea parului: unicolor, culoarea mahonului; galben roscat; pete mici albe pe piept si lateCaracteristici:
Dogul de Bordeaux este un caine colos, puternic, compact, musculos, cu corpul proportionat, cu picioare nu prea inalte, cu aspect armonios, suplu si iute in
miscari, un redutabil atlet. Capul este masiv, cu falduri puternice intre ochi, ceea ce ii confera un aspect de temut. Parul este fin, scurt si matasos.
Este impunator si mandru, inteligent, curajos, fara a fi agresiv, vigilent, devotat stapanului, iubeste copiii, insa este rautacios cu alte animale si, mai ales, cu alti caini.Origine:
Este unul din cei mai vechi caini francezi, stramosii lui directi fiind cainii de lupta “Pugnaces”, care sunt reprezentati pe monumente antice.
Unul din acesti Moloss, care poate fi vazut pe o statuie din Bologna (cca 1300 ani i.e.n.), seamana foarte mult cu Dogul de Bordeaux.
Cainele Moloss a venit in Franta odata cu armatele romane si s-a raspandit in tinutul Alan, unde a fost folosit de macelari, precum si la ocrotirea cirezilor contra ursilor si lupilor. In America si in sudul Frantei, acesti dogi au fost intrebuintati pentru lupte in arene, cu taurii si leii, castigandu-si o faima de gladiatori temuti. A fost gloria dar si nenorocirea lor, caci au capatat si o reputatie detestabila. Se spune despre un om irascibil ca este rau ca un Dog de Bordeaux. In realitate, nu exista caine mai egal, mai afectuos, mai echilibrat si mai calm decat Dogul de Bordeaux. Este raspandit in Belgia, Germania, Italia, Elvetia, Canada, S.U.A. si in alte tari.Temperament:
Un caine minunat, afectuos, cu un caracter echilibrat şi o inima de aur; unul din cei mai curajosi caini, nu se sperie de nici un pericol.Este un companion iubitor.
Lipicios şi afectuos, forţa şi curajul lui sunt egalate doar de devotamentul şi grija pe care le manifesta faţa de familie.
Este greu de educat, oboseşte repede, deci educaţia trebuie facuta progresiv, în reprize de scurta durata.
Duritatea trebuie exclusa din dresaj, caci acest caine este foarte sensibil la starea de spirit a stapanului. Se poarta protector cu copiii şi este foarte calm.
Ii face placere sa fie mangaiat şi de catre prietenii familiei, dar feriţi-va sa aveţi încredere în el daca îi sunteţi strain, pentru ca acest caine înduioşator va poate rupe în bucaţi atunci cand protejeze familia şi teritoriul ei.
Rostul lui este sa descurajeze. Si într-adevar, (corect socializat şi educat!) nu depaşeşte aceasta graniţa decat extrem de rar şi doar în situaţii limita.
Are un prag de reacţie înalt, este un caine greu de „starnit“, nu reacţioneaza din orice. Dar cand s-a enervat, nimic nu-l mai poate opri.


NU trebuie antrenat pentru paza şi atac!
NU trebuie sa va luaţi un asemnea caine decat daca aveţi şi timpul şi condiţiile materiale şi capacitatea psihica şi cunoştinţele necesare pentru a-l creşte, întreţine şi educa în mod corect!
 Utilizare:
Este folosit ca un foarte bun paznic, pentru ocrotire si ca insotitor. S-a facut din el, candva, un gladiator. Se poate face din el un caine de salon.
Este dotat pentru ambele, dar nu trebuie sa fie nici caine de lupta, nici de salon ci sa ramana superbul atlet musculos si prompt.
In pofida mastii sale teribile, are nevoie de o mare afectiune: cu pretul catorva mangaieri si cuvinte calde, el va fi tovarasul cel mai afectuos, mai atent, insotitorul cel mai bun pe care ti-l poti dori.

  

Boli specifice pentru Dogue de Bordeaux:
torsiunea de stomac
displazia de sold
maladia cotului
Demodex Canis si exemele
artritele premature, afecţiunile renale si cardiopatia


Atentie!
Acesti câini nu sunt recomandati persoanelor neexperimentate.
Sunt câini puternic motivati, extrem de potriviti pentru  pază teritoriu, protectie personală sau companie pentru persoane avizate.


PENTRU MAI MULTE AMANUNTE VA RUGAM SA NE CONTACTATI: ham@caini-ham.ro

APROAPE TOTUL DESPRE CAINI - ARTICOLE CU INFORMATII SI SFATURI FOLOSITOARE (dati clik pe acest text pt. a vedea lista de articole)

Google PageRank™ - SmE free service