Molosi, caini de lucru si ciobanesti

Rasa: Dog Argentinian- Dogo Argentino- Argentinian Mastiff- Dogue d'Argentina


   

Tara in care este inregistrat: Argentina
Inaltime: mascul 63 - 68 cm; femela 60 - 65 cm
Greutate: mascul 45 - 55 kg; femela 41 - 48 kg
Culoarea parului: alb curat


  


Caracteristici:
Este un câine mare, puternic, capabil sa rastoarne un mistreţ, dar şi deosebit de agil, astfel încât poate evita rapidele lovituri de colţi sau de gheare, are parul scurt pentru a suporta caldura tropicala şi este alb pentru a fi vizibil noaptea. Proportionat, cu corpul puternic, cu pieptul adanc dar nu prea lat, cu spatele drept si membrele lungi, cu osatura solida; capul este rotund ca o bila; coltii scurti si tari; ochii intunecati au o privire vioaie; urechile sunt drepte, cupate; coada lunga este purtata in jos; parul, scurt, formeaza o blana frumoasa, de culoare alba.


  


Origine:
Este una dintre puţinele rase ale caror origini sunt noi, caci au fost create în ultimul secol, de dr. Antonio Nores Martinez, in Cordoba la Coloniale, în centrul Argentinei. Scopul a fost obţinerea câinelui perfect adaptat pentru vânatoarea de mistreţi şi pume. Mistreţii argentinieni, numiţi jabiro sunt un tip hibrid la care adulţii cântaresc 200 sau chiar 300 kg şi sunt foarte rapizi, puternici şi agresivi. Anual, aceşti porci salbatici produc pagube imense, distrugând livezi, terenuri agricole, omorând miei şi viţei şi nu rareori ucid ţarani şi fermieri. Cu toate acestea, argentinienii înstariţi nu vânau mistreţii cu arme de foc, ci au inventat un fel de „sport naţional“ numit Monteria criolla, derivat din stilul medieval de vânatoare al aristocraţiei spaniole. Monteria implica depistarea, urmarirea şi încolţirea mistreţilor de catre haite de câini puternici, pentru ca apoi vânatorul sa omoare vânatul, dar numai cu lovituri de cuţit. Monteria este şi astazi o tradiţie respectata cu sfinţenie, iar împuşcarea mistreţilor este considerata o activitate de prost gust şi chiar o laşitate! Pornind de la aceste realitaţi, Antonio Nores Martinez a decis sa creeze o noua rasa de vânatoare, un câine perfect pentru Monteria şi pentru vânatoarea de pume, dar care, în acelaşi timp, sa fie un excelent câine de familie, care sa-şi apere stapânul cu preţul vieţii. La formarea Dogului Argentinian au contribuit 10 rase : Bulldog, Bull Terrier, Câine de Pirinei, Mastiff de Pirinei, Dog German, Mastiff, Boxer, Pointer, Irish Wolfhound, Dog de Bordeaux. Nu toate aceste rase atât de diverse au avut rol egal. Baza a ramas Perro de Pelea, un tip de câine raspândit în regiunea argentiniana Cordoba. Acest Pero de Pelea rezultase din încrucişarea moloşilor aduşi de spanioli cu Bulldogi, mai era numit Câine de Lupta de Cordoba sau Dog de Cordoba şi era foarte asemanator cu Pit Bullul. De altfel, chiar era foarte frecvent folosit la lupte. Bull Terrierul si Ciobanescului de Pirinei sunt responsabili pentru culoarea alba , iar Dogul German pentru format. Pointerul a influentat forma capului Dogului Argentinian (nasul uşor în vânt). Celelalte rase utilizate nu au lasat urme evidente în fenotip. In 1947, dupa mai mult de 20 de ani de selecţie, caracteristicile rasei sunt practic fixate şi în Argentina se publica primul Standard oficial. Registrele canisei lui, numita Del Chubut, au permis Federaţiei Chinologice Argentiniene sa recunoasca rasa, în 1964. Primul Club s-a înfiinţat la Cordoba, leaganul Dogului Argentinian, în 1969, urmat apoi de altele, în Esquel, Mendoza, Rosario şi Buenos Aires. Recunoaşterea de catre FCI s-a produs în 1973.

  


Temperament:
Este un câine cu un temperament foarte puternic dar foarte sensibil în relaţia cu stapânul: asprimea tonului vocii este suficienta pentru a-i corecta greşelile.
Invaţa repede şi poate fi foarte uşor dresat, dar se plictiseşte foarte repede. Este foarte loial şi foarte ataşat de familia lui, fiindu-i aproape imposibil sa se adapteze daca i se schimba stapânul. Nu este un câine de padoc sau un câine „de lanţ“. Este câinele unei singure familii. Este un companion excelent, care, în general, este prietenos cu toţi oamenii, atâta vreme cât strainii nu-i ameninţa stapânii. Manifesta o mare rabdare faţa de copii, suportând cu stoicism din partea lor orice fel de abuzuri. Fiind un câine puternic, fara sa vrea poate pune un copil mic în pericol. De aceea trebuie supravegheat cu atenţie.
Faţa de stapân are un comportament afectuos, dar trebuie educat cu mare grija şi simţ al raspunderii. Este agresiv  fata de alti caini.
Este un caine iute, perseverent, combativ, curajos, puternic, indraznet, vioi, devotat.

NU trebuie antrenat pentru paza şi atac!
NU trebuie sa va luaţi un asemnea caine decat daca aveţi şi timpul şi condiţiile materiale şi capacitatea psihica şi cunoştinţele necesare pentru a-l creşte, întreţine şi educa în mod corect!
 

  

Utilizare:
Excelent caine de vanatoare care nu cunoşteau frica şi ignorau durerea, dar nu rezista bine la frig. Tine bine urma, poate fi folosit şi la vânatul mic şi ca retriever, neezitând sa aporteze vânatul cazut în apa. Armata argentiniana a testat cu succes aceasta rasa care s-a dovedit a fi rezistenta la boli, deloc complicata, calma şi uşor de manevrat, pe de alta parte latrând puţin şi nefiind sensibila la zgomot. Are o capacitate de adaptare foarte mare, putând fi folosit cu succes drept câine salvator sau chiar ghid pentru nevazatori. Este si un bun caine de serviciu si un bun insotitor.

  

Boli specifice pentru Dogo Argentino:
torsiunea de stomac
displazia de sold
maladia cotului
surditatea
exemele
artritele premature şi afecţiunile renale

   

Atentie!
Acesti câini nu sunt recomandati persoanelor neexperimentate.
Sunt câini puternic motivati, extrem de potriviti pentru  pază teritoriu, protectie personală sau companie pentru persoane avizate.

 

APROAPE TOTUL DESPRE CAINI - ARTICOLE CU INFORMATII SI SFATURI FOLOSITOARE (dati clik pe acest text pt. a vedea lista de articole)

PENTRU MAI MULTE AMANUNTE VA RUGAM SA NE CONTACTATI: ham@caini-ham.ro

Google PageRank™ - SmE free service