Molosi, caini de lucru si ciobanesti

Rasa: Ciobanesc German - Deutscher Schäferhund- German Shepherd Dog- Berger Allemand (Chien Loup d'Alsace)

(denumire populara: Caine-Lup/ Alsacian) 

Tara in care este inregistrat: Germania
Inaltime: mascul 60 - 65 cm; femela 55 - 65 cm
Greutate: mascul 32 - 35 kg; femela 25 - 35 kg
Culoarea parului: complet negru; negru cu zone uniform brune, maronii, roscate, galbene, gri-fer, cenusiu.


  


Caracteristici:
Ciobanescul German este un atlet, cu corp perfect armonios, de marime putin superioara celei mijlocii, usor alungit, robust, cu musculatura foarte bine dezvoltata, cu osatura puternica, cu spatele scurt, drept si rigid, cu gatul puternic si musculos. Capul este proportionat, usor alungit si uscat, fruntea foarte putin bombata, destul de larga, craniul putin mai lat intre urechi. Botul in forma de pana este proportional cu craniul. Dantura este foarte puternica, incisiva, inchizandu-se in foarfeca. Ochii de marime mijlocie, migdalati, usor oblici, de culoare mai inchisa decat culoarea parului, au o expresie vioaie si inteligenta. Urechile de marime mijlocie, mai late la radacina, cu inserctie inalta, terminate in varf ascutit, sunt purtate drept in sus (puii si tineretul pana la 4 - 6 luni poarta urechile atarnate). Coada stufoasa, compacta, cu par des, lunga pana la jaret, in forma de sabie putin arcuita este purtata in jos, niciodata pe spate.


  


Origine:
Este rasa cea mai numeroasa, mai cunoscuta si mai raspandita in intreaga lume. Ciobanescul German este, datorita calitatilor sale si a posibilitatilor de folosire, cel mai polivalent caine. Veche de peste 6000-7000 de ani, rasa are un sir lung de stramosi, incepand cu Ciobanescul Persian, care la randul sau descinde din Canis Familiaris Matris Optimae. Pe baza asemanarii vagi fenotipice cu lupul, Ciobanescul German este larg cunoscul sub denumirea populara, gresita, de Caine-lup. Rasa a fost fixata abia in anii 1884-1899, cand s-a inceput cresterea selectionata a Ciobanescului German de astazi, de catre capitanul de cavalerie Max von Stepanitz, care printr-o selectie perseverenta si din ce in ce mai fina, a facut din Ciobanescul German un tip perfect de caune, devenit rasa nationala a Germaniei. Unii autori ii atribuie in mod gresit o origine alsaciana.


 


Temperament:
Cu toata robustetea sa, Ciobanescul German are o infatisare eleganta, impunatoare si atragatoare, cu mers intins, spornic, de trapas. Este puternic, rezistent,
vioi, cu un foarte bun simt olfactiv, cu nervi solizi, intotdeauna gata de lupta. Caracter ferm, e foarte ager si foarte vigilent, deosebit de curajos, incoruptibil, devotat. Creaza o imagine armonioasa de noblete si forta naturala care inspira respect. Trateaza cu indiferenta animalele si oamenii straini atata timp cat acestia nu prezinta semne de agresivitate. Se dreseaza usor. Este un colaborator activ si inteligent al omului, indeplinind, gratie instruirii, sarcina fixata de acesta. Cu o mare usurinta de adaptare la orice situatie, cu un simt inascut al datoriei, este gata sa faca orice cu cea mai mare placere si bucurie.

NU trebuie antrenat pentru paza şi atac!
NU trebuie sa va luaţi un asemnea caine decat daca aveţi şi timpul şi condiţiile materiale şi capacitatea psihica şi cunoştinţele necesare pentru a-l creşte, întreţine şi educa în mod corect!
 


 


Utilizare:
Reprezentantul numarul 1 al raselor utilitare, Ciobanescul German este cel mai bun caine de paza si aparare, de ocrotire si insotire, fiind folosit in politie, in armata, paznic la granita, paznic al turmelor de vite, al locuintelor si fermelor, al vietii si avutului omului. Bun conducator al orbilor si al altor handicapati, este si un foarte bun insotitor, folosit in munti la salvarea oamenilor ingropati sub avalanse, la gasirea si salvarea oamenilor ingropati sub daramaturile cutremurelor, sau din locuintele incendiate, la descoperirea drogurilor sau al gazelor scapate din conducte. Este prietenul viteaz si fidel al tuturor copiilor din lume.Boli specifice pentru Ciobanesc German:
Displazia congenitala a soldului
Displazia congenitala a cotului
Cheratita


       

Atentie!

Acesti câini daca provin din linii de lucru  nu sunt recomandati persoanelor neexperimentate.
Sunt câini puternic motivati, extrem de potriviti pentru sporturi canine (Sch/IPO, Mondioring), pazã teritoriu, protectie personalã, SAR, detectie etc. sau companie pentru persoane avizate.

PENTRU MAI MULTE AMANUNTE VA RUGAM SA NE CONTACTATI: ham@caini-ham.ro

APROAPE TOTUL DESPRE CAINI - ARTICOLE CU INFORMATII SI SFATURI FOLOSITOARE (dati clik pe acest text pt. a vedea lista de articole)

Google PageRank™ - SmE free service