Molosi, caini de lucru si ciobanesti

Rasa: Ciobanesc Alb Elvetian ( fostul Ciobanesc Alb Americano-Canadian )- American White Shepherd - American-Canadian White Shepherd - White German Shepherd  
Caracteristici:
Desi Ciobanescul Alb si Ciobanescul German au, în mod cert, un punct comun de plecare, între aceste rase au aparut, cu timpul, serioase diferente de morfologie, datorate criteriilor diferite abordate în selectie:
Fata de cel German, este mai mare, crupa lui este aproape dreapta si mai lunga, iar cazurile de displazie sunt înca foarte rare; cu spatele lui ferm si crupa dreapta, nu este predispus la displazie coxo-femurala, asa cum se întâmpla cel mai frecvent în cazul raselor de talie mijlocie si mare.Origine:
Ciobanescul Alb Elvetian, fost „americano-canadian“, fost „canadian“,a fost subiect de aprigi dispute si tinta pentru nedrepte acuzatii.
Din punctul de vedere al FCI, Ciobanescul Alb a fost, „ostracizat“ o buna perioada de timp.
Cu scopul de a obtine recunoasterea oficiala a rasei, a fost înfiintata IWSF (International White Shepherd Federation – Federatia Internationala a Ciobanescului Alb) dar, conform regulamentelor, cererea de înregistrare la FCI ar fi trebuit sa fie înaintata de Germania, în calitatea ei de tara de origine a rasei.
Pentru ca Germania nu a luat aceasta hotarâre, Canada ramânea singura care putea sa faca acest lucru, utilizând denumirea Ciobanesc Alb Canadian.
Prea multe informatii „din culise“ nu stim, dar, în cele din urma, dosarul de omologare provizorie a rasei Ciobanesc Alb a fost depus la FCI de catre... Elvetia.
Si acordul FCI nu a întârziat, astfel încât, începând cu 18 decembrie 2002, în Nomenclatorul FCI, la sectiunea raselor în curs de omologare, a fost înregistrat Ciobanescul Alb Elvetian, cu numarul de Standard 347.
De ce „elvetian“ si nu „canadian“ sau „americano-canadian“, iata discutii care nici nu mai au rost, important fiind doar ca printr-o hotarâre salutara s-a reparat nedreptatea care i s-a facut acestui câine, deja prea mult timp.

 

Temperament:
El este foarte jucaus, dar poate ramâne, la fel de bine, asezat calm la picioarele dumneavoastra, când luati masa la restaurant.
E un câine care vrea cu orice pret sa-i faca pe plac stapânului, motiv pentru care poate fi dresat foarte usor.
Nu este nevoie sa fie pedepsit, pentru ca are un instinct de dominare putin dezvoltat, spre deosebire de alte rase, si este ascultator pentru ca doreste sa-i faca placere stapânului.
Este plin de temperament, fara sa fie nervos, stie sa-si demonstreze dragostea si fidelitatea fata de membrii familiei, fara sa fie agasant.
În situatii neasteptate se arata mai degraba prudent si retinut, decât curios sau agresiv.
Se adapteaza în orice mediu si se simte la fel de bine într-un apartament ca si într-o curte.
Are nevoie de exercitii, ca orice alta rasa. Zilnic doua plimbari, la ore regulate, sunt suficiente.
Si daca nu ramâne singur mult timp, totul este în regula. Pentru a-i pastra frumusetea parului, este suficient sa fie periat zilnic.
Chiar daca este alb, nu se murdareste prea usor si pare ca se curata singur de murdarie.
Este înzestrat de natura cu o sanatate de fier.Utilizare:
Acest câine este mai degraba unul de companie decât de munca. El este mai putin bun pentru atac decât Ciobanescul German.
Explicatia este ca, timp de decenii, aptitudinile de paza si de protectie nu au fost un criteriu de selectie, ba chiar s-au preferat exemplarele cât mai sociabile si mai blânde.
Acest câine calm si echilibrat este si un companion perfect pentru copii. Este sociabil si se întelege bine chiar si cu celelalte animale: pisici, cai si alti câini.
El este un bun câine de familie, vigilent, si nu trebuie sa fie agresiv.
Tinând cont de rezistenta si docilitatea lui, este un excelent câine de insotire si paza.
 


  

PENTRU MAI MULTE AMANUNTE VA RUGAM SA NE CONTACTATI: ham@caini-ham.ro

APROAPE TOTUL DESPRE CAINI - ARTICOLE CU INFORMATII SI SFATURI FOLOSITOARE (dati clik pe acest text pt. a vedea lista de articole)

Google PageRank™ - SmE free service