Molosi, caini de lucru si ciobanesti

Rasa: Terra Nova/ Newfoundlander/ Newfoundland


  

Tara in care este inregistrat: Canada
Inaltime: mascul 65 - 70 cm; femela 60 - 70 cm
Greutate: mascul 63 - 67 kg; femela 50 - 67 kg
Culoarea parului: negru ca smoala; negru cu reflexe bleu, pete aurii sau albe pe piept si picioare


                           

Caracteristici:
Cainele Terra Nova impresioneaza prin forta si marea lui putere de lucru: se misca usor si arcuit, cu o leganare a corpului care il caracterizeaza. Are statura puternica, fara a-i da insa un aspect greoi. Este viguros, cu infatisare foarte placuta.. Parul neted, scurt, des, cu textura fina, uleioasa, este impermeabil la apa.


  

Origine:
Caine renumit pentru salvarea oamenilor de la inec. Asupra originii sale sunt mai multe presupuneri: multi specialisti cred ca Terra Nova apartine unei rase care s-a dezvoltat in Neufundland, tinut din Canada. Aceasta teorie este putin veridica, deoarece primii colonisti englezi, care au sosit in anul 1022 in Neufundland, nu au intalnit acest caine. Nici cercetatorii din secolele al 17-lea si al 18-lea nu amintesc de el.

  


Alti specialisti sustin ca este rezultatul incrucisarii intre cainele Labrador, care traia in Neufundland, si cainii pentru elani norvegieni, adusi de navigatorii scandinavi la sfarsitul secolului al 18-lea in Neufundland. Cert este ca are ca stramos Dogul din Tibet. Aceasta rasa s-a raspandit apoi, in cursul secolului al 19-lea, cu ajutorul pescarilor, in Franta, Germania si Anglia; a fost iubit si laudat de poetii Burns si Byron, care spunea despre el ca are toate calitatile omului dar nu si defectele lui.


                     


Temperament:
Are un temperament exceptional de bland, duios si docil.
Inteligent, vigilent, devotat stapanului.
Intelege si invata usor.

NU trebuie antrenat pentru paza şi atac!


        

                   
Utilizare:
Este un excelent inotator, salvator al oamenilor de la inec, un bun tovaras de lucru al pescarilor. Este folosit si pentru paza si ocrotirea copiilor.

Boli specifice pentru Terra Nova:
torsiunea de stomac
displazia de sold
maladia cotului

PENTRU MAI MULTE AMANUNTE VA RUGAM SA NE CONTACTATI: ham@caini-ham.ro

APROAPE TOTUL DESPRE CAINI - ARTICOLE CU INFORMATII SI SFATURI FOLOSITOARE (dati clik pe acest text pt. a vedea lista de articole)

Google PageRank™ - SmE free service