Molosi, caini de lucru si ciobanesti

Rasa: Boxer/ Deutsche Boxer/ Boxer German

                       

Tara in care este inregistrat: Germania
Inaltime: mascul 57 - 63 cm; femela 53 - 63 cm
Greutate: mascul 30 - 35 kg; femela 23 - 35 kg
Culoarea parului: galben, vargat (tigrat - benzi inchise) pe fond galben sau brun; galben; diferite nuante de la roscat inchis pana la galben; masca neagra limitata la regiunea nasului; marcaje albe, limitate.


Caracteristici:
Boxerul este un caine de talie mijlocie, cu aspect atletic, corp solid, scurt, care se inscrie intr-o forma patrata, cu musculatura bine dezvoltata, proeminenta. Miscarile sale sunt vioaie, mersul elegant si liber, tinuta mandra si nobila, infatisarea supla si eleganta.
Forma capului da acestei rase o fizionomie caracteristica. In primul rand, trebuie sa fie bine proportionat fata de restul corpului.
Partea superioara a capului, putin bombata, trebuie sa fie zvelta, fara obraji proeminenti. Frumusetea capului depinde de proportia armonioasa intre bot si partea superioara a capului, care nu trebuie sa fie prea mica. Botul trebuie sa fie bine dezvoltat, nu prea scurt, ascutit sau prea lung. Forma lui este influentata de aspectul celor doua maxilare si de dantura. Maxilarul inferior depaseste ca lungime pe cel superior (prognatism inferior), insa ambele trebuie sa fie mari. In fata, comisurile prezinta falduri groase si negre. Dantura este puternica si regulata. Nasul este usor turtit, insa mai putin plat decat al Bulldogului. Obrajii bine dezvoltati acopera usor botul. Urechile situate in varful capului, din 2002 nu mai pot fi taiate , de lungime potrivita si purtate vertical. Ochii exprima energie si inteligenta. Gatul este rotund si gros, destul de lung, tare si musculos, totusi uscativ, fara piele in falduri sau salba, cu ceafa proeminenta, legat de spate printr-o arcuire eleganta. Toracele este adanc, spinarea scurta, dreapta, lata, bine muscularizata. Coada prinsa sus pana in 2002 se taia scurt. Parul este scurt, lucios, strans aderent pe corp.


  
        
Dand click aici vizionati  un scurt film

Origine:
Rasa Boxer descinde din Evul Mediu, la formarea ei contribuind, prin mai multe incrucisari, rasele: Bullenbeissern din Brabant, Mastifful si Bulldogul Englez.
La sfarsitul secolului al 19-lea a fost nominalizat ca rasa, odata cu fondarea Clubului german pentru cresterea cainelui Boxer (1896), raspandindu-se foarte repede in toata Germania. Mai tarziu, prin diferite metode de selectie dirijate, s-a obtinut un exemplar de caine Boxer care, pe langa infatisarea armonioasa, prezinta si o vie inteligenta si un caracter deosebit.


Temperament:
Boxerul este un caine puternic dar in acelasi timp armonios, energic, curajos, vigilent. Fidel si atasat stapanului si casei, bland in familie dar banuitor cu strainii, vesel si prietenos, in special cu copiii, dar poate deveni infricosator in anumite imprejurari. Nu este zgomotos si isi rezerva latraturile numai pentru alarma.

 NU trebuie antrenat pentru paza şi atac!


                     


Utilizare:
Datorita calitatilor sale este usor de dresat. Curat, nepretentios, cinstit, fara prefacatorii sau viclenii, chiar si cand imbatraneste, boxerul este deopotriva un caine de paza, de companie sau utilitar, ca si caine de politie. El apara din instinct stapanul, casa sau masina. Privirea lui atat de blanda capata la nevoie un fulger metalic care ii indeparteaza pe raufacatori. Caine utilitar si de aparare, Boxerul este printre cei mai bine adaptati nevoilor omului.


Boli specifice pentru Boxer:
Displazia congenitala a soldului

PENTRU MAI MULTE AMANUNTE VA RUGAM SA NE CONTACTATI: ham@caini-ham.ro

APROAPE TOTUL DESPRE CAINI - ARTICOLE CU INFORMATII SI SFATURI FOLOSITOARE (dati clik pe acest text pt. a vedea lista de articole)

Google PageRank™ - SmE free service