Molosi, caini de lucru si ciobanesti

Rasa: Bulldog Englez / English Bulldog

   

Tara in care este inregistrat: Anglia
Inaltime: mascul 30 - 40 cm; femela 30 - 40 cm
Greutate: mascul 24 - 30 kg; femela 22 - 30 kg
Culoarea parului: unicolor: alb, roscat, galbui; alb cu pete; vargat.

  


Caracteristici:
Caine masiv, greu, cu corpul scurt si indesat, musculos si viguros, sustinut de picioare scurte, puternice. Capul frapeaza prin masivitatea lui in contrast cu restul corpului: are un craniu foarte scurt, frunte plata, plina de riduri, sprancene proeminente, trufa mare, turtita, botul scurt, lat si comprimat, cu maxilarele masive, patrate, cu coltii din fata puternici, maxilarul inferior mult iesit in afara fata de cel superior; urechile sunt departate intre ele, cu insertie inalta, mici, fine; ochii sunt adanciti in obraji, departati unul de altul, rotunzi, de marime mijlocie; stopul pronuntat, larg, adanc intre ochi se intinde pana la crestet; gatul este scurt, gros, adanc, cu conturul superior mult arcuit; membrele anterioare sunt scurte, drepte, groase si musculoase; cele posterioare, viguroase, musculoase sunt mai lungi decat cele din fata; spatele este scurt, musculos, lat la umeri, ingustandu-se spre flancuri, usor arcuit. Coada este ca un "S", ca un carlig sau dreapta, scurta, cu insertie joasa, groasa la baza, subtiindu-se spre varf. Parul este scurt, fin si tare, neted si lucios, bine strans pe corp.

  

Origine:
Rasa foarte cunoscuta si iubita in Anglia. Istoria ei se confunda cu aceea a vechii Anglii, de aici si succesul deosebit al Bulldogului in aceasta tara. Originile indepartate ale rasei nu sunt foarte cunoscute. Asupra acestora s-au emis mai multe ipoteze. Una dintre ele este ca Bulldogul ar descinde din Molosul din Epir, stramos comun al Dogilor. Dupa descrieri vechi, acesta ar fi fost inrudit cu cainele Mastiff ca si cu cainii Pugnaces, adusi pe insula de navigatorii fenicieni sau de legiunile romane. Acesti Pugnaces, dupa cum indica si numele, erau caini de lupta folositi in arene sau circuri. Prima mentiune despre Bulldog dateaza din anul 1209, in descrierea unei lupte intre cainii macelarilor si un taur. Asemenea spectacole erau raspandite in toata Anglia, iar organizatorii se intreceau sa ofere lupte cat mai sangeroase, folosind Bulldogi si diverse alte animale: tauri, ursi, urangutani etc. In acest timp, cresterea Bulldogului este dirijata in special spre obtinerea de calitati care sa-i ofere suprematia in luptele din arene. Astfel, se obtin exemplare al caror curaj si tenacitate erau remarcabile. Aspectul lor era, de asemenea, adaptat scopului, adica un cap scurt, cu coltii din fata puternici, cu maxilarul inferior iesit in afara (prognatism), care ii permiteau sa apuce bine prada. In anul 1835, un decret al parlamentului englez a pus capat acestor lupte pline de cruzime. Bulldogul a cazut in desuetudine. La Birmingham, aceasta rasa incepe sa se revigoreze, obtinandu-se exemplare care nu mai pastrau din trecutul lor decat puterea si curajul, eliminandu-se apucaturile agresive nedorite. Ca urmare a unor expozitii canine prezentate in Anglia, interesul pentru Bulldog creste din nou, si astazi este unul dintre cainii  britanici favoriti si scumpi.

  


Temperament:
Infatisarea lui degaja o puternica impresie de forta si vioiciune. Este curajos si credincios, blajin, ascultator, inteligent si vigilent.

  Dand click aici vizionati  un scurt film          


Utilizare:
Excelent caine de paza, ocrotire si insotire.

  

Boli specifice pentru Bulldogul Englez:
torsiunea de stomac
displazia de sold
maladia cotului
artritele premature, afecţiunile renale si cardiopatia

PENTRU MAI MULTE AMANUNTE VA RUGAM SA NE CONTACTATI: ham@caini-ham.ro

APROAPE TOTUL DESPRE CAINI - ARTICOLE CU INFORMATII SI SFATURI FOLOSITOARE (dati clik pe acest text pt. a vedea lista de articole)

Google PageRank™ - SmE free service