Molosi, Molossi, caini de lucru si ciobanesti

Rasa: Dog German/ Deutsche Dogge/ Great Dane/ Mastiff German
   
                  
  


Tara in care este inregistrat: Germania
Inaltime: mascul 80 - 90 cm; femela 72 - 90 cm
Greutate: mascul 50 - 60 kg; femela 45 - 60 kg
Culoarea parului: vargat; galben auriu; galben deschis pana la galben inchis; albastru ca otelul; negru lucios; arlechin-tigrat

   

Caracteristici:
Intrunind, in aspectul sau nobil, mandria, forta si eleganta, acest caine este un Apollo printre rasele canine. Este un caine de talie mare, cu corpul proportionat, inscris intr-un patrat, musculos, robust, cu spatele drept, scurt si puternic, toracele ridicat in sus, sustinut de picioare drepte, puternice, Dogul german este un caine care captiveaza, in mod special, prin capul sau extrem de expresiv: alungit, uscativ, bine daltuit, mai ales rotund in jurul ochilor, cu stopul puternic marcat, cu botul lung, terminat vertical in fata; ochii de marime mijlocie, rotunzi, de culoare cat mai intunecata, sunt expresivi, vioi; urechile ascutite, asezate sus, nu prea departate ( pana in anul 2002 erau purtate perfect vertical ; trebuiau taiate la varsta frageda a cainelui, proportional cu capul; acum cuparea lor s-a interzis); gatul este lung, uscativ, cu insertie inalta, musculos, cu tendoane viguroase, fara riduri sau pliuri, subtiindu-se treptat dinspre piept spre cap, cu regiunea cervicala frumos arcuita; coada de marime mijlocie nu coboara mai jos de articulatia jaretului; purtata atarnand in repaus, se curbeaza cand animalul este in stare de agitatie. Toata aceasta nobila infatisare creaza un ansamblu de forta enorma, mindrie si eleganta, lasand asupra spectatorului impresia unei frumoase statui alcatuite cu noblete.

  


Origine:
Aceasta minunata statuie vie, cu osatura puternica si muschi prelungi - Dogul german - este urmas al cainelui Alan din Evul Mediu care, la randul sau, descinde din Dogul de Tibet. Reprezentat in picturi vechi, acest stramos a fost cainele de lupta al poporului scit Alan, popor nomad, originar din Persia, care a navalit in secolul al V-lea, impreuna cu hunii, in Galia, in Spania si in Imperiul roman. Silueta Dogului German aminteste pe cea a anticului Tiger Dog, reprezentat in basoreliefurile ramase de la asirieni, egipteni si romani. Caine puternic, era folosit in arene in luptele cu ursii, taurii si chiar cu leii de Nubia. Mai tarziu, in urma mai multor incrucisari intre Dogul de Ulm, Dogul de Wurtemberg si Mastifful german, s-a ajuns la minunatul exemplar de astazi. Asupra evolutiei lui sunt mai multe pareri, printre care aceea a savantului Brehm, care afirma ca Dogul German este un amestec de ogar si Dog Englez. Chinologia moderna il considera un adevarat Molloss. Denumirea de Dog Danez, sau Marele Danez, sub care este adesea cunoscut, este improprie. Denumirea oficiala si exclusiva este: Dog German- opera a chinologilor germani, consemnata ca atare cu ocazia unei expozitii la Berlin, in 1880.

    

Temperament:
Este vigilent, un adversar periculos, ataca repede si tacut. Se dreseaza repede si bine dar in nici un caz nu trebuie folosita violenta sau constrangerea.
Este prietenos, duios si credincios fata de familie, in special fata de copii, insa banuitor si nelncrezator fata de straini. Isi intelege stapanul, care poate obtine tot de la el. Este cainele unui singur stapan. Instrainat la varsta adulta, nu va mai fi niciodata acelasi. Poate sa ramana bland, tandru, politicos dar ii va lipsi ceva din cel care a fost. Atasamentul si bunatatea acestui caine transforma forta lui enorma in blandete si rabdare fata de copiii casei, pe care ii iubeste, ii apara si ii insoteste in jocurile lor.

NU trebuie antrenat pentru paza şi atac!
NU trebuie sa va luaţi un asemnea caine decat daca aveţi şi timpul şi condiţiile materiale şi capacitatea psihica şi cunoştinţele necesare pentru a-l creşte, întreţine şi educa în mod corect!


 

Utilizare:
In lunga sa existenta, Dogul German a fost, succesiv, caine de lupta, de vanatoare, de paza si aparare. Astazi este folosit ca un excelent paznic al casei, al fermei, al gospodariilor; un aparator perfect; un excelent caine insotitor.

  

Boli specifice pentru Dogul German:
torsiunea de stomac
displazia de sold
maladia cotului
artritele premature şi afecţiunile renale

  


PENTRU MAI MULTE AMANUNTE VA RUGAM SA NE CONTACTATI: ham@caini-ham.ro

APROAPE TOTUL DESPRE CAINI - ARTICOLE CU INFORMATII SI SFATURI FOLOSITOARE (dati clik pe acest text pt. a vedea lista de articole)

Director web, anunturi, articole