Dresajul cu clicker-ul (Clicker Training)

Caini si catei de rasa

Dresajul cu clicker-ul (Clicker Training)

 

"Dresajul cu clicker-ul" (Clicker Training) reprezinta tehnica de dresaj sau procesul de invatare bazat pe ceea ce stim despre modalitatea in care organismele vii invata. Cercetarile au aratat ca orice fiinta, fie ca este vorba de caine, pisica, delfin, papagal, peste, cal, inclusiv omul, este mult mai incantata sa invete si sa repete actiuni care vin in concordanta cu propriile dorinte si nevoi.

Astfel ca, rolul instructorului care lucreaza cu "clicker-ul" este de a oferi consecintele dorite de animalul de care se ocupa, in schimbul unor actiuni si comportamente dorite de respectivul instructor. Aceste consecinte poarta denumirea generica de "recompense", iar procesul este numit "de intarire/de consolidare". In consecinta, dresajul cu clicker-ul reprezinta un sistem de modelare bazat pe stimulare sau intarire pozitiva.

De ce este eficient dresajul cu clicker-ul?

Cand un animal declanseaza in mod intentionat un comportament in urma caruia stie ca va fi recompensat, el va invata intr-un mod numit conditionare operanta. Animalele (dar si oamenii) asociaza o actiune, un eveniment, un loc, o persoana sau un obiect cu o consecinta, fie placuta, fie neplacuta. Aceasta modalitate de invatare este numita "conditionare clasica" si este o invatare reflexa, automata.

Chiar daca, la inceput, dresajul cu clicker-ul s-a bazat pe conditionarea clasica, aceasta s-a transformat, destul de repede, in conditionare operanta. Diferenta dintre animalele care sunt dresate prin conditionare operanta si cele invatate prin conditionarea clasica este ca primele adopta comportamente orientate catre un scop, in timp ce a doua categorie adopta comportamente orientate catre obiceiuri uzuale.

De asemenea, animalele dresate cu clicker-ul si conditionate operant, incearca sa invete noi comportamente. Animalele dresate in acest mod isi amintesc comportamentele insusite chiar si dupa o perioada de timp indelungata. Acest lucru se datoreaza faptului ca asocierile dintre acele comportamente si consecintele aparute in urma adoptarii lor au fost unele placute.

De ce se foloseste clicker-ul in dresaj?

Principala deosebire dintre dresajul cu ajutorul unui clicker si dresajul bazat pe recompensare este aceea ca, in primul caz, cainele va sti exact pentru ce anume va fi rasplatit. Aceasta informatie este comunicata printr-un sunet unic si distinct, un clic anumit, care se va auzi in momentul in care animalul se comporta conform comenzii. Acest sunet este urmat de recompensa. Atunci cand animalul nu aude acest clic in timpul unei actiuni, nu va face conexiunea intre recompensa si actiunea respectiva.

Altfel, animalul poate asocia recompensa cu o alta comanda, care nu a fost ceruta. Cu ajutorul clicker-ului, dresorul poate "marca" o anumita actiune, astfel incat cainele va sti exact ce a facut. Sunetul produs de clicker poate face legatura intre comportament si recompensa, fiind numit si "semnal de legatura".

De ce sa folosim un clicker? De ce sa nu folosim un cuvant?

Sunetul produs de clicker este mult mai puternic in dresaj decat folosirea unui cuvant, deoarece clicul nu este un sunet pe care animalul il aude si in alte situatii. Pentru caine, acest sunet inseamna un singur lucru: va fi recompensat pentru ceea ce a facut. Sunetul poate fi produs exact in momentul in care cainele a indeplinit o anumita comanda. Chiar si un comportament rapid sau mai discret, cum ar fi miscarea unei urechi, poate fi marcata cu ajutorul clickerului.

Fata de vocea umana, care poate avea diferite inflexiuni atunci cand rostim acelasi cuvant, sunetul unui clicker este la fel de fiecare data. Mesajul lui este mereu acelasi.

Pentru oameni, cuvintele reprezinta baza comunicarii, dar acest lucru nu este valabil si pentru animale. Este foarte greu pentru un animal sa desluseasca intelesul unui cuvant din multitudinea de cuvinte pe care le aude in fiecare zi. Insa semnificatia clickerului este intotdeauna foarte clara si are o conotatie pozitiva pentru animal.

Claritatea sunetului cu care ajutorul caruia dresorul comunica cu animalul respectiv este foarte importanta pentru relatia dintre cei doi.

Cum functioneaza dresajul cu clicker?

Dresorul foloseste clickerul chiar in momentul in care se executa o anumita comanda. Cand calul ridica piciorul si copita, se aude un clic. Cand cainele executa comanda "Sezi", dresorul foloseste clickerul. Sunetul clickerului este asemenea unei poze pe care dresorul o face pentru a surprinde un anumit gest al animalului.

Dupa ce a fost "imortalizat" momentul, dresorul ofera animalului ceea ce ii place, de obicei ceva de mancare, dar poate fi si un alt fel de recompensa. Foarte repede (uneori dupa 2 sau 3 clicuri), animalul va asocia sunetul produs de clicker cu ceea ce ii place: recompensa.

Dresorii care folosesc clickerul au alte metode decat dresorii traditionali, in sensul ca, inainte de a folosi o comanda, ei asteapta pana cand un anumit comportament este bine inteles de catre animal. Cand clickerul este folosit de cateva ori, iar animalul repeta increzator o anumita actiune, aratand in acest fel ca stie exact de ce a meritat clicul si recompensa, inseamna ca este gata sa invete numele actiunii respective.

Ce facem daca animalul nu respecta comanda?

Daca animalul intelege sensul comenzii si doreste recompensa, el va indeplini actiunea ceruta. In caz contrar, dresorul nu va considera totusi ca animalul este neascultator. Dresorul trebuie sa incerce sa gaseasca raspunsul la urmatoarele intrebari:

1. A inteles animalul semnificatia comenzii?
2. Animalul cunoaste semnificatia comenzii doar in contextul in care a fost invatat prima data?
3. Recompensa este suficient de motivanta pentru animal?

In momentul in care dresorul poate raspunde la aceste intrebari, el isi va revizui procesul de dresaj pentru a se asigura ca animalul cunoaste perfect semnificatia comenzii in orice context si este motivat sa primeasca recompensa.

Clickerul si recompensa se pot folosi mereu pentru orice tip de comportament?

Clickerul nu trebuie folosit intotdeauna. O data ce un anume comportament a fost invatat si acest lucru se vede prin felul in care animalul raspunde la comenzi, nu mai este nevoie de clicker. Dresorul foloseste clickerul pentru a inlocui o recompensa speciala.

Un anumit comportament se poate rasplati cu o recompensa care nu se leaga neaparat de mancare. De exemplu, atunci cand un caine asteapta linistit in fata usii, este recompensat prin deschiderea acesteia, astfel incat sa poata iesi sa se plimbe. In acest caz, dresorul poate pastra clicul sau o alta recompensa pentru un alt lucru pe care cainele il va avea de invatat.

Dresajul cu clicker poate fi folosit pentru orice animal?

Raspunsul la aceasta intrebare este unul afirmativ. Dresajul cu clicker a fost folosit foarte mult in cazul delfinilor, pentru a-i invata un anumit comportament fara a folosi forta. Ulterior, a fost aplicat cu succes si pentru alte specii de animale domestice sau salbatice, mai mari sau mai mici: caini, pisici, pasari, leoparzi, sobolani, iepuri, pesti si altele.

Dresorii care folosesc clickerul au la dispozitie cateva tehnici care le permit sa analizeze comportamentul animalelor, sa adapteze anumite metode pentru fiecare individ in parte sau sa creeze altele noi acolo unde este cazul. Aceasta flexibilitate face ca tehnicile dresajului cu clicker sa fie mereu reinventate in noi forme, care functioneaza in diferite situatii si pentru diverse animale. Aceleasi principii au fost aplicate si in cazul atletilor, dansatorilor sau patinatorilor. Astfel, clicul este utilizat ca un semnal marcator, pentru a invata cu precizie o anumita miscare.

Dresajul cu ajutorul clickerului este intr-adevar o metoda sau doar o simpla filozofie?

Uneori, oamenii sunt surprinsi de entuziasmul si de felul in care dresorul aplica metoda de dresare cu clicker. Acesti dresori folosesc clickerul la inceput ca pe o metoda de dresare a propriului caine, dar foarte curand isi dau seama ca principiile fundamentale ale acestui tip de dresaj pot fi aplicate si in alte situatii.

Sursa:  eLady.ro

Director Web Premium! Clubafaceri.ro www.cere.ro

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

AdWords Wrapper