Caini si catei de rasa

Dresajul pe întelesul tuturor

 

 

 

Reguli de bază

Orice dresaj trebuie început cu o analiză atentă a caracterului câinelui pe care îl educăm.
Testele caracteriale sunt indispensabile, dar aceasta nu înseamnă că există posibilitatea renuntării la instruire, afară de cazuri cu adevărat patologice. Mai degrabă, vom obtine date despre felul în care câinele se va comporta ulterior si despre nivelul de pregătire pe care acesta îl poate atinge.
În functie de ceea ce am constatat la testele caracteriale, putem să desprindem concluziile necesare cu privire la metodele de antrenament utilizate. Ideal ar fi să folosim metoda combinată, care se bazează atât pe stimuli, cât si pe actiuni mecanice. Stimulii pot fi de două feluri: hrană sau obiecte miscătoare.
Hrana se adresează cu succes mai ales unui pui de vârstă fragedă sau unui adult cu "reactii alimentare", pe când obiectele miscătoare vor fi privite cu interes mai degrabă de un câine cu instinct de vânătoare puternic. Există însă momente când orice stimul devine neinteresant în fata aparitiei altuia mai puternic, cum ar fi un partener de joacă sau o femelă în călduri. În asemenea situatii, trebuie să actionăm mecanic, cu fermitate (de exemplu să utilizăm o lesă de dresaj, specială pentru cazurile amintite anterior).
Pentru atac se poate folosi metoda imitatiei, dar nu trebuie să începem niciodată cu un câine care nu a lucrat mai întâi disciplină si care nu poate fi controlat. Initierea exercitiilor de disciplină este necesar să se bazeze pe crearea comunicării dintre instructor si câine. De asemenea, este esential să obtinem atentia câinelui - oferindu-i acestuia bucăti mici de recompensă după ce ne-a ascultat comanda - mai întâi pret de câteva secunde, ajungând apoi la 30-40 de secunde.
Exercitiile de disciplină trebuie începute cu mersul la pas, mai întâi în lesă, apoi liber. Lesa folosită trebuie să fie suficient de lungă, astfel încât să poată face întotdeauna "burtă" (să fie moale). Ea nu trebuie niciodată tinută tensionat. Ritmul de mers trebuie să fie întotdeauna vioi, câinele adaptându-si-l după noi si nu invers.
La mersul la pas, în lesă, câinele trebuie să învete schimbări de directie, schimbări de ritm, întoarceri la stânga-împrejur si opriri.
Plecarea se face din pozitia de bază "sezi", câinele aflându-se în parte stângă a instructorului.
La plecarea de pe loc, îi vom oferi întotdeauna câinelui o bucată de hrană, care trebuie să fie suficient de mică si de usor de înghitit, astfel încât câinele să nu se oprească pentru a o mesteca. Recompensa poate fi oferită la fiecare cătiva pasi, mereu din mâna dreaptă. În acest mod, câinele îsi va forma reflexul de a urmări stăpânul cu privirea.
În cazul în care câinele se deplasează prea repede, prea încet, sau lateral, vom actiona mecanic asupra acestuia, prin smucituri scurte, în scopul alinierii animalului cu noi.
Pozitia corectă în mers: umărul câinelui trebuie să fie în dreptul genunchiului instructorului. Este necesar ca actiunea mecanică exercitată de către conductor să fie întotdeauna în sens contrar cu cea a câinelui. De exemplu, dacă animalul iuteste pasul prea tare, vom face un pas înapoi, smucindu-l brusc si suficient de puternic, pentru a-l realinia. Ca urmare a acestei tactici, ori de câte ori câinele va avea tendinta să meargă înaintea noastră, el se va îndrepta singur, revenind la pozitita corectă. Comenzile pe care le putem folosi pentru mersul la pas sunt: "pas", "repede", "încet", "stânga", "dreapta", "stânga-împrejur".
Nu trebuie să uităm niciodată că sinonimele nu pot fi întelese de către câine. La fiecare schimbare de directie sau de ritm îi putem oferi acestuia recompensă, pentru a-i capta atentia. Întoarcerea la stânga-împrejur se execută întotdeauna, la început, din mers, tinând câte o recompensă în fiecare mână. Instructorul execută întoarcerea la stânga, câinele ocolindu-l la dreapta, prin spate. În timpul acestei miscări, lesa se trece dintr-o mână în cealaltă.
Comanda "sezi" poate fi începută după ce câinele a împlinit trei luni, cu mentiunea că, la această vârstă fragedă, apăsările corporale pe diferite zone ale corpului sunt interzise. Recompensa se oferă întotdeauna deasupra corpului câinelui, astfel încât, urmărind ceea ce i se oferă, acesta se asează practic singur.
În situatia în care câinele nu poate fi stimulat cu hrană, putem utiliza metoda mecanică: cu mâna stângă apăsăm crupa câinelui, în timp ce, cu dreapta, ridicăm lesa.
Pozitia câinelui trebuie să fie paralelă cu cea a instructorului, iar comanda să fie executată cu rapiditate si cu plăcere. Încercarea câinelui de a face un pas înapoi reprezintă, de fapt, o tendintă de dominare, care nu va fi acceptată. Regula practicată trebuie să fie următoarea: dacă îi cerem câinelui să execute "sezi" de 10 ori, nu vom admite nici o abatere. Astfel, el va fi deprins să nu refuze niciodată o comandă. În legătură cu pozitia amintită anterior, se execută si alinierile, care pot fi: în fată, înapoi sau lateral.                   
                                                                                                                                                                                                        Dog Magazin


PENTRU MAI MULTE EXPLICATII VA RUGAM SA NE CONTACTATI: ham@caini-ham.ro Cainii care se vand pleaca insotiti de:- Carnet de sanatate (cu vaccinarile si deparazitarile la zi);- Garantie post vanzare;- Un set de sfaturi minimale pentru cresterea si ingrijirea catelului ales.


UN CAINE SAU UN CATEL PENTRU FIECARE!


Google PageRank™ - SmE free service