Caini si catei de rasa

NOTIUNI DE PREDRESAJ

 

 

Reguli de baza. Inainte de prezentarea notiunilor de predresaj, iata cele zece reguli ce stau la baza oricarui program de dresaj, asa cum le subliniaza Bruce Fogle in cartea sa The Dog’s Mind:
1. Orice caine sanatos poate invata la orice varsta, pana ce batranetea ii deterioreaza capacitatile.
2. Cel mai bine, dresajul se face cu rabdare si recompense adecvate. Recompensa se atribuie in momentul efectuarii exercitiului sau la o secunda dupa aceea.
3. Recompensa intermitenta a unei actiuni intareste reflexul si il face mai greu de stins.
4. Valoarea recompensei trebuie sa fie proportionala cu precizia si intensitatea raspunsului din partea cainelui.
5. Procesul invatarii trebuie sa fie placut. Sedinta de lucru nu va depasi 10 minute. Se pot lucra 2-3 sedinte pe zi. Un caine obosit nu invata cu usurinta. Activitatea lui mentala este mult mai obositoare decat cea fizica.
6. Primele exercitii se efectueaza intr-o zona lipsita de stimuli puternici. De indata ce raspunsul este bun, se poate lucra intr-o zona cu stimuli, unde se repeta exercitiile deja lucrate.
7. Cainele trebuie sa invete comenzile AICI, SEZI, ASTEAPTA, CULCAT, ASTEAPTA, in aceasta ordine. In cazul in care un caine nu invata sau nu trece peste unul din exercitiile mentionate, nu trebuie pedepsit, ci trebuie revenit la nivelul anterior si reluat procesul invatarii. Intotdeauna sedinta trebuie finalizata cu un exercitiu pe care cainele il lucreaza corect, un bun prilej pentru a-l lauda.
8. Pentru obtinerea atentei, folositi numele cainelui. Comenzile, in general, trebuie sa fie scurte.
9. Cand cainele raspunde la comenzile unui membru al familiei, el trebuie sa treaca printr-un program ce contine aceleasi exercitii (deja cunoscute) si cu ceilalti membri; in acest fel invata ca, in ierarhia familiei, el nu are o pozitie autoritara.
10. Pedepsele nu dau intotdeauna rezultate. Ele trebuie sa fie folosite cu multa atentie si discernamant. Tonul vocii si o privire insistenta asupra cainelui pot da rezultate de exceptie.
      Eu as adauga listei oferite de Bruce Fogle inca doua reguli:
1. Consecventa. Intotdeauna, folositi aceeasi comanda pentru un exercitiu. Intotdeauna, cereti cainelui sa lucreze aceeasi comanda la fel de precis si in aceeasi maniera. Consecventa este secretul care va ajuta sa obtineti rezultate si in predresajul puilor. Pornind de la pastrarea programului de alimentare si respectarea orelor de masa, pana la mentinerea aceluiasi ritm pe fiecare sedinta de lucru, consecventa isi spune cuvantul. Aratati consecventa in comenzi, in corectie, dar si in lauda, si rezultatele nu vor intarzia sa apara.
2. Nu cereti puiului ceva ce nu poate sa faca.
      Puiul trebuie mai intai sa invete sa se joace si abia dupa aceea poate fi invatat sa execute comenzi. In majoritatea cazurilor, lauda si mangaierea sunt cele mai bune recompense. Puiul poate fi corectat daca in prezenta dumneavoastra face vreo nazbatie. In majoritatea cazurilor, acest lucru se face cu usurinta printr-o admonestare verbala, facuta pe un ton mai serios. Nu uitati! Sunteti la inceput si asa cum va formati puiul, asa o sa-l aveti si cand el va deveni un caine matur. Predresajul si dresajul nu inseamna numai obligatia puiului sau a cainelui adult de a raspunde la un numar de comenzi, ci reprezinta mai degraba un efort de echipa, avand in vedere faptul ca stapanul poate si trebuie sa contribuie foarte mult la reusita exercitiilor. Ar fi inuman si nerealist sa asteptam ca prietenul nostru patruped sa depuna tot efortul iar noi sa gustam doar roadele. Imaginea de exceptie pe care un caine dresat o da langa stapanul sau rezulta din imbinarea eforturilor amandurora. De aceea recomand atentie si rabdare in corelarea miscarilor dumneavoastra cu cele ale cainelui.
      Repet! Nu acceptati la pui un gen de comportament care v-ar deranja la un caine adult, de exemplu saritul pe dumneavoastra si pe musafiri, urcatul in brate, mancatul de pe masa, dormitul in pat etc. Aveti ocazia sa-i formati puiului un comportament civilizat. Nu o ratati!
      Lesa si zgarda. In general, puiul este achizitionat la varsta de 6-10 saptamani. Inca din primele zile este bine sa-i puneti o zgarda din piele sau din material textil. De acum incolo lasati tot timpul zgarda la gatul puiului. Asocierea cu lesa trebuie sa fie placuta. Vorbiti cu puiul asa cum ati vorbi cu un copil. Bineinteles ca el nu va intelege ce-i spuneti, dar atentia pe care i-o acordati ii va face placere si va ajuta la formarea unei legaturi stranse intre dumneavoastra si pui. Atasati lesa la zgarda numai atunci cand il scoateti la plimbare si cand lucrati exercitii de predresaj. Nu il legati cu lesa si nu il lasati sa o tarasca dupa el. In timpul deplasarii, aveti grija sa mentineti lesa slaba, astfel incat sa formeze o bucla langa zgarda. In cazul in care puiul trage in lesa stabilind directia de mers, faceti cativa pasi, apoi schimbati directia si incurajati-l sa va urmeze. Laudati puiul cand va urmeaza si nu dupa mult timp veti avea un pui ce-si urmeaza stapanul si nu unul care-l conduce. In felul acesta va stabiliti si autoritatea si pozitia de conducator.

     Comanda AICI Primul exercitiu, extrem de important, este chemarea. In formarea acestui reflex stapanul se foloseste de pornirea natu-rala a puiului de a se alatura grupei. Pasind inapoi, chemati puiul pe nume si laudati-l entuziast atunci cand vine. Subliniez: Comandati AICI si pronuntati numele cainelui in timp ce pasiti inapoi. Recompensa pentru venirea la stapan poate fi mancare, minge sau mangaiere.
      Important! Niciodata nu pedepsiti puiul cand intarzie sa vina la chemare si niciodata nu-l chemati ca sa-l pedepsiti. Venirea la stapan nu trebuie sa aiba niciodata urmari neplacute. Mai vad, prin parcuri, cate un stapan care, exasperat de faptul ca puiul nu vine imediat sau a pornit intr-o joaca nebuna impreuna cu alti caini, il striga, il cheama, iar cand intr-un tarziu puiul se intoarce, stapanul gaseste de cuviinta sa-l pedepseasca exact atunci cand ar trebui sa-l laude. Data viitoare, cu certitudine puiul nu o sa revina cu usurinta. Si este de inteles. De ce ar veni cu placere cand chemarea pentru el inseamna gata cu joaca, plecam acasa sau, mai rau, o urecheala zdravana. Ideal este sa chemati puiul destul de des la dumneavoastra, si de fiecare data cand vine, sa-l mangaiati si sa-l trimiteti inapoi la joaca. Repetati exercitiul ori de cate ori mergeti in parc, chemandu-l des, fara sa-l opriti sau sa-l luati acasa, si veti avea un pui care va reactiona cu bucurie la auzul comenzii AICI pentru ca asocierea formata va fi una placuta. Exercitiile de predresaj si dresaj trebuie sa se desfasoare, pentru inceput, intr-o zona linistita, lipsita de stimuli deosebiti, pentru ca in procesul invatarii sau formarii de reflexe avem nevoie de atentia neconditionata a cainelui. Un caine neatent, care nu se poate concentra, nu poate asimila consistenta si ritmicitatea exercitiului. Pentru pui in special, recomand ca notiunile de predresaj sa fie introduse treptat, in casa.

   Comanda SEZI Dupa chemarea la stapan, urmatorul exercitiu este coman-da SEZI. Acest exercitiu este invatat cu multa usurinta de catre pui daca este stimulat corespunzator. tineti in mana dreapta o bucatica de mancare sau o minge dupa care puiul este innebunit si ridicati mana astfel incat stimulentul sa-i ajunga deasupra capului, iar el sa il urmareasca cu privirea. Dati comanda SEZI si plimbati mana catre spatele puiului. Acesta, urmarind stimulentul cu privirea, va veni in sezut. Imediat ce face asta, recompensati-l cu stimulentul, spunandu-i BRAVO si LIBER. Dupa 7-8 repetari, puiul va executa SEZI la comanda verbala. Recompensati puiul de fiecare data cu stimulentul folosit la acest exercitiu si prin mangaiere. Comanda SEZI trebuie, de asemenea, folosita inainte de a i se da mancarea. Cereti puiului sa execute SEZI inainte sa-i oferiti castronul cu mancare, iar daca nu executa, stimulati-l la fel, ridicand castronul putin deasupra capului si catre inapoi. Repetati comanda SEZI si, cand o executa, laudati-l cu BRAVO si lasati-l sa manance. Odata ce chemarea AICI si comanda SEZI sunt invatate (asta nu ar trebui sa va ia mai mult de 2-3 zile), puteti trece la comanda CULCAT.

     Comanda CULCAT Din pozitia asezat a puiului, cu stimulul in mana dreapta, coboriti cu viteza mana in fata labelor anterioare ale puiului, dandu-i comanda CULCAT. Lasati pumnul usor intredeschis, in asa fel incat el sa poata mirosi stimulul. In cazul in care nu se lasa pe labele din fata in pozitia CULCAT, ajutati-l tragandu-i labele spre inainte, astfel incat puiul sa alunece usor in CULCAT. De indata ce face asta, deschideti pumnul si recompensati-l cu stimulul, laudan-du-l si dandu-i comanda LIBER. Dupa 7-8 repetari, ar trebui sa aveti un raspuns bun la initierea comenzii. Chiar daca se lasa in CULCAT dupa cateva repetari, nu renuntati la semnul mainii drepte ce coboara catre sol, in fata labelor, deoarece reflexele se formeaza si se fixeaza cu mai multa usurinta cand sunt ajutate si de o semnalizare clara ce insoteste comanda verbala.

     Comanda PE LOC Acest exercitiu se incepe din pozitia CULCAT. Cu stimulul inca in mana dreapta, aproape de nasul cainelui, in timp ce-i dati comanda PE LOC, ridicati si indepartati mana astfel incat puiul sa se ridice in picioare si, de indata ce face asta, recompensati-l. Unii dintre pui s-ar putea sa aiba nevoie de putin ajutor si incurajare. Intr-un mod delicat, ca sa nu-l speriati, bagati-i mana stanga sub burtica si ajutati-l sa se ridice, timp in care, repetand comanda, cu mana dreapta efectuati miscarea descrisa mai sus. Nu intarziati sa recompensati puiul de indata ce efectueaza exercitiul. Si mai ales, nu-l plictisiti si nu-l obositi cu prea multe repetari.

     Comanda PAS Mersul la pas este un exercitiu de aliniere in miscare a puiului la piciorul stang al stapanului, mai precis pieptul puiului la genunchiul stang al stapanului. Pe durata deplasarii cainele trebuie sa-si mentina atentia asupra dumneavoastra. Important! Pozitionarea corecta a puiului pe durata deplasarii in comanda PAS il instaleaza pe acesta in ceea ce eu numesc zona de siguranta. Acest lucru inseamna ca, atat timp cat puiul sau cainele adult se afla paralel cu dumneavoastra, cu pieptul aliniat la genunchiul dumneavoastra stang si pastreaza alinierea, static sau in miscare, el se afla in zona de siguranta. In zona de siguranta corectiile de orice natura sunt interzise. Exercitiul incepe avand puiul in SEZI in stanga dumneavoastra. Cu stimulentul la vedere, in mana stanga, intr-un moment in care puiul urmareste cu privirea stimulentul, rostiti numele puiului si comanda PAS, pasind inainte 1-2 pasi, incurajand puiul sa va urmeze, lau-dandu-l si pastrandu-i atentia asupra stimulentului pe durata deplasarii. Recompensati-l la fiecare pas si dupa 12 pasi dati-i LIBER, laudati entuziast puiul si jucati-va cu el. Repetati exercitiul adaugand cate 12 pasi pe masura ce puiul arata incredere si anticipeaza recompensa. Pentru primele zile un maximum de 4 pasi este suficient.
     Nu uitati! In dresaj si predresaj nu exista scurtaturi. Puiul trebuie sa treaca prin procesul de predresaj parcurgand fiecare faza de pregatire in parte. Adaugand 1-2 pasi la fiecare 2 zile, in 2 saptamani ar trebui ca puiul sa execute PAS pe distanta de 10-15 m, acordand stapanului o atentie de-a dreptul exemplara. Pentru mentinerea atentiei se cere ca stimulentul sa prezinte pentru pui un interes maxim. Sa-i fie acordat acestuia in bucati mici si numai cand lucreaza corect exercitiul respectiv. Pe durata pauzei intre exercitii puiul nu trebuie recompensat. Mana cu stimulentul trebuie pozitionata astfel incat puiul sa fie obligat sa priveasca in sus si spre dumneavoastra, ca sa-l poata vedea.
     Important! Nu-i oferiti stimulentul decat daca puiul este total interesat si chiar se ridica in mers incercand sa ajunga la mana dumneavoastra sau va loveste palma cu botul, incercand sa va convinga sa-l recompensati. Odata ajunsi in acest stadiu, sunteti gata sa introduceti exercitiile deja invatate (SEZI, CULCAT, PE LOC) in mersul la pas. In exercitiul pentru comanda PAS este de preferat sa plecati cu piciorul stang, iar oprirea pentru comenzile SEZI, CULCAT si PE LOC sa o faceti pe piciorul drept, cu stangul aliniindu-se la acesta. Nu folositi comanda PAS decat atunci cand sunteti pregatit sa obtineti reactia prompta a puiului si precizie in executie. Pentru simple plimbari, folositi alte indemnuri, cum ar fi: hai, hai sa mergem sau oricare altele, dar sub nici o forma nu folositi comanda PAS. Nu uitati ca PAS este comanda pentru un exercitiu de precizie care implica maximum de atentie din partea puiului si se executa strict in interiorul zonei de siguranta. Pentru implinirea educatiei, ideal este sa se lucreze cu puiul 2-3 sedinte pe zi, cu un maximum de 4-5 minute pe sedinta, pe o perioada de 1-2 luni.

     Comanda SEZI din miscare Porniti din SEZI cu comanda PAS. Dupa 3-4 pasi, timp in care ati recompensat puiul la fiecare pas (pentru mentinerea atentiei, interesului si alinierii la piciorul stang), opriti-va comandand SEZI. In acelasi timp, coborati mana stanga cu stimulentul langa botul puiului, dar nu-l recompensati decat atunci cand a executat SEZI. Mai mult ca sigur ca, la primele incercari, puiul va ramane pe loc nedumerit si veti fi nevoit sa plimbati mana cu stimulentul la vedere, usor catre spatele puiului, astfel incat acesta, urmarind stimulentul cu privirea, sa ajunga in SEZI. Mai sunt cazuri in care puiul va face pas inapoi, neintelegand exact ce vreti de la el. In astfel de situatii ajutati-l putin, apasandu-l usor pe crupa si ridicand de lesa in acelasi timp. Recompensati-l de indata ce executa miscarea. Repetati exercitiul pana ce puiul are un raspuns bun la oprirea miscarii dumneavoastra si pronuntarea comenzii SEZI.
     Important! Chiar si atunci cand puiul a devenit rapid si precis in executarea exercitiului, nu renuntati la semnalul clar pe care il ofera miscarea mainii cu stimulentul usor catre inapoi. La oprirea miscarii si initierea comenzii SEZI, unii pui vor iesi din pozitie si din zona de siguranta pentru a va vedea mai bine si pentru a pastra o privire mai clara asupra stimulentului. In acest caz, anticipati iesirea din pozitie si blocati deplasarea puiului cu mana stanga, limitandu-i miscarea in lateral, apasandu-l totodata cu blandete pe crupa si ajutandu-l astfel sa intre in SEZI. Imediat ce a executat comanda, dati LIBER puiului si jucati-va cu el. Finalizati intotdeauna sedinta de lucru cu un exercitiu pe care puiul il cunoaste si il executa bine. Astfel veti incheia intr-o nota pozitiva iar lauda, mangaierile si joaca vor fi justificate.

     Comanda PE LOC din miscare Exercitiul presupune oprirea puiului din miscare fara ca acesta sa treaca in SEZI sau CULCAT si fara sa miroasa solul. Pur si simplu sa ramana in patru labe, pe loc, cu atentia la stapan. Din mers la pas i se da puiului comanda PE LOC si se recompenseaza cu mana in dreptul botului, impiedicandu-l astfel sa-si modifice pozitia. De indata ce puiul a consumat stimulentul, i se da LIBER si este mangaiat si laudat. Dupa 3-4 repetari ale exercitiului PE LOC, se revine la mersul la pas si, dupa 2-3 pasi executati cu atentia catre stapan, puiului i se da LIBER si este laudat si mangaiat. Avand in vedere ca puii nu se pot concentra perioade lungi de timp, la predresaj este de preferat sa apreciati si sa puneti accent pe atentia, precizia si viteza de executie a exercitiilor, si mai putin pe durata lor in timp.

     Comanda CULCAT din miscare Pornind cu puiul din SEZI in comanda PAS, dupa 2-3 pasi executati corect, in aliniere si atentie, coborati mana cu stimulentul la vedere prin fata puiului, catre sol, comandand CULCAT. Daca static puiul a executat CULCAT la comanda si a fost recompensat la timp, ar trebui sa nu aiba probleme, adaptandu-se si la efectuarea exercitiului din miscare. In cazul in care puiul da semne ca nu intelege ce anume doriti de la el, este recomandat sa il apasati cu blandete pe greaban si mai apoi pe crupa. De indata ce ajunge in CULCAT, recompensati-l, lasandu-l sa manance stimulentul si dati-i LIBER, laudandu-l entuziast. Repetati exercitiul de 4-5 ori si veti avea un raspuns bun. Siguranta in executie va aparea in cel mult 2-3 zile.
 

    Socializarea puiului Socializarea puiului se refera la expunerea acestuia la mediul inconjurator, la diverse experiente care, avand loc in perioada de dezvoltare a puiului pana la maturitate, marcheaza comportamentul acestuia si, de multe ori, chiar il modifica. In functie de cat de bine este realizata socializarea, puiul va putea sau nu sa aiba o viata fireasca, normala, adaptata la viata de grup. Prima perioada importanta de socializare este perioada de expunere la viata de cuib. Intre 4 si 7 saptamani, adica in perioada de socializare la grupa canina, puiul invata cum se comporta cainii. Invata sa primeasca mesaje si sa reactioneze la ele. Invata ce inseamna sa muste si sa fie muscat. Prin limbajul trupului, adoptand diferite pozitii, puiul reuseste sa-si gaseasca un loc in grupa, mai precis in ierarhia acesteia. Relatiile dintre pui sunt de natura subordonat-dominanta, fara ca aceasta ierarhie sa fie permanenta. Prin intermediul mesajelor amintite, ierarhia se poate schimba. Socializarea la grupa umana este optim sa inceapa intre varsta de 7 si 8 saptamani. Cum am mai spus, aceasta este varsta la care puiul poate fi achizitionat si separat de cuib. Odata dus in noua sa casa, puiul incepe sa treaca prin experiente noi ce il vor ajuta in adaptarea la noua familie.

     Socializarea la mediu Socializarea la mediu poate fi inceputa numai dupa imunizarea cainelui (seria de vaccinuri obligatorii). Prima iesire a cainelui este deosebit de importanta si trebuie pregatita cu atentie. Este important sa iesiti cu cainele in lesa si sa aveti la dumneavoastra o jucarie, poate o minge, si chiar un pic de mancare (hrana uscata sau cubulete din carne de vita fiarta). Puiul trebuie lasat sa exploreze avand insa grija ca experientele prin care trece sa fie de natura pozitiva. Pentru primele zile, plimbarile trebuie sa fie scurte, iar atentia puiului puternic motivata catre dumneavostra. Vor fi trecatori care, la vederea unui pui, vor vrea sa-l mangaie si poate chiar sa se joace cu el. Acest gen de contact este pozitiv, deoarece pregateste puiul pentru diversitatea persoanelor care vor aparea in viata lui. Nu uitati insa ca mangaierea prelungita si joaca formeaza adanci legaturi de prietenie si, uneori, chiar dependenta. Persoane straine de familie pot sa mangaie pentru scurt timp puiul, insa niciodata nu lasati pe altcineva sa se joace cu puiul mai mult decat o faceti dumneavoastra. Folosind stimulentele amintite mai inainte, expuneti progresiv puiul la diferite situatii noi: sunete, trafic, plimbari pe sol cu diferente de nivel, scari, interior de lift, pasaje de metrou etc. Lasati imaginatia sa lucreze pentru ca, cu cat va fi mai expus, puiul va invata mai usor. Cand vorbim de invatat, ne referim evident la formarea si mentinerea reflexelor, la programul de dresaj.

     Stresul, un factor important in dresaj Stresul este vital pentru o dezvoltare armonioasa si sanatoasa a cainelui. Un nivel usor de tolerat este sanatos, stimulativ si intareste sistemul imunitar al patrupedului. Abia atunci cand cainele este pus intr-o situatie fara iesire, nivelul stresului se indreapta catre negativ si starea de anxietate pune stapanire pe el. Continuarea expunerii la acest nivel de stres poate duce la imposibilitatea cainelui de a mai functiona. Adaptarea cainelui la situatii noi si parcurgerea unui program de socializare (expunerea puiului in contexte necunoscute, in mediul inconjurator), de predresaj si de dresaj implica expunerea acestuia la stres. De intelegerea pe care o aratati fata de caine si de limitele sale va depinde nivelul maxim de stres la care il puteti expune pe durata educarii.
     Stresul impune cainelui o anumita reactie, ca raspuns la o situatie creata fizic sau mental. Reactia cainelui este masura stresului la care este supus. Stresul mareste viteza de circulatie a sangelui, accelereaza bataile inimii si respiratia. Reactia la stres fiind programata genetic, cainele nu poate exercita nici un control asupra ei. Expunerea la stres pe perioade indelungate se manifesta des prin reactii nevrotice si prin imposibilitatea de a invata si de a se adapta in mod firesc unor situatii. In functie de nivelul de stres, influenta acestuia asupra cainelui poate fi pozitiva sau negativa.
     Stresul pozitiv se manifesta prin hiperactivitate de genul:
- cainele alearga pe langa dumneavoastra ca o caprita
- latra vehement
- merge, plin de bucurie, in fata dumneavoastra
- anticipeaza unele comenzi
- va prinde cu gura de maini, haine sau pantofi
     Stresul negativ se manifesta printr-o stare ce poate lua mai multe forme:
- cainele ramane complet nemiscat, in patru labe, asezat sau culcat
- se pozitioneaza des in spatele dumneavoastra
- reactioneaza extrem de lent la comenzi
- pare dezinteresat de ceea ce se intampla in jur
- pare obosit si, des, vrea sa se culce
- fuge de dumneavoastra
- tine capul aplecat si coada intre picioare, lipita de burta
- are mersul lasat sub inaltimea normala
- saliveaza excesiv
- corpul ii tremura vizibil
- ii transpira labele atat de puternic incat lasa urme pe un teren uscat
- are pupilele dilatate; capul ramane nemiscat in timp ce ochii, mariti, urmaresc ce se intampla in jur.
     Atentie! In cazuri extreme de stres negativ se poate ajunge la urinare si defecare (adesea in forma diareica) sau, si mai grav, la automutilare. Vedeti bine ce importanta are nivelul de stres in dresaj, ca si in viata de zi cu zi. Pe acest considerent, orice program de educatie trebuie inceput in conditii de stres pozitiv, mai precis cu stimularea cainelui folosind mancarea. Abia dupa ce cainele raspunde bine la comenzi, in conditiile sus amintite, se poate trece la fixarea reflexelor, ceea ce presupune aplicarea unui stres negativ. Atunci se va avea insa in vedere ca limitele stresului sa fie usor de tolerat, iar increderea cainelui sa fie intarita prin laude si pauze dese. Stresul negativ isi face aparitia in dresaj odata cu introducerea corectiei si concomitent cu scoaterea cainelui de pe recompensa cu mancare. Cum cainele nu mai raspunde la fel de bine atunci cand nu mai este recompensat cu mancare, stapanii se simt frustrati si au senzatia ca bat pasul pe loc. Aceasta stare de nervozitate este perceputa de caine care, de obicei, este cuprins de nesiguranta, ceea ce afecteaza si mai puternic programul de lucru. Pastrarea programului de lucru la 10-15 minute, cu pauze dese (eventual dupa fiecare exercitiu bine executat) face ca nivelul de stres negativ sa ramana in limite usor de tolerat. Nu uitati ca prima impresie marcheaza cainele si, de aceea, introducerea unor noi exercitii si trecerea la alte etape de dresaj trebuie sa se faca in mod progresiv, dand cainelui timp sa asimileze schimbarea.
     Observati si analizati modul in care cainele dumneavoastra raspunde la stres si care sunt limitele lui. Pentru situatiile in care cainele se streseaza pozitiv in extrema, adica atunci cand sare pe dumneavoastra, pe musafiri sau isi manifesta in mod necontrolat bucuria, folositi comenzile stiute (SEZI, CULCAT, ASTEAPTA) sau incepeti un program de dresaj cu ajutorul caruia sa invatati cainele aceste comenzi. Cum contactul fizic (mangaieri prelungite) sau lauda exuberanta provoaca, de regula, aceste incarcari de stres pozitiv, evitati atingerea cainelui, iar pentru comanda folositi un ton calm si usor distant. Fiecare comportament generat de stres, fie pozitiv, fie negativ, necesita o perioada de timp pentru manifestare. De aceea, este o chestiune de experienta sa aflati cata vreme ii trebuie cainelui dumneavoastra pentru a se calma si care este limita de stres la care puteti lucra cu el. Atunci cand cainele este sever marcat de starea de stres, el nu mai poate nici invata, nici deprinde reflexe pozitive, nici macar executa comenzi deja stiute. Depinde de dumneavoastra sa pastrati cainele in limite de stres suportabile. In cazul in care constatati manifestari de stres negativ, solutia este sa opriti dresajul pentru o perioada de timp si sa-i oferiti cainelui o plimbare relaxanta, ajutandu-l astfel sa-si stabilizeze viteza de circulatie a sangelui si respiratia normala. Un masaj usor in zona greabanului il va relaxa, iar folosirea unui stimulent (mancare, minge) il va ajuta sa treaca peste momentul dificil.
     In nici un caz nu aplicati corectie unui caine stresat negativ! Acest gest ar putea avea ca efect sporirea stresului, cu rezultatele descrise anterior. Important! Nu uitati ca un caine nu are control asupra comportamentului sau atunci cand este marcat de stres. Este datoria dumneavoastra sa pastrati relatia cu cainele in limite de stres usor de tolerat, in timpul lucrului si in viata de fiecare zi. Cu rabdare si suficient de multe repetari ale exercitiilor de predresaj si dresaj, cainele va invata sa faca fata cerintelor si comenzilor dumneavoastra, precum si situatiilor dificile in general.

 

8 lectii pentru educatia perfecta!


Din momentul in care te-ai hotarat sa-ti maresti familia cumparandu-ti un caine, in atributiile de zi cu zi si-a facut loc si educarea acestuia. Nu te speria! La fel ca plimbarile zilnice si vaccinarile periodice, dresajul de baza al cainelui nu trebuie sa lipseasca din minunata viata de crescator/proprietar de caini. Un dresaj corect iti va asigura o viata fericita alaturi de mult iubitul companion. Desigur, acesta trebuie sa inceapa de la o varsta frageda, atunci cand capacitatea sa de a invata este ridicata.

Recomandari generale

La fel ca si copiii, cateii au "viteze" diferite de invatare, iar unul dintre factorii comuni este nevoia de a dormi, dar si constitutia lor, inca fragila. In consecinta, ca o stapana responsabila, trebuie sa respecti nivelul/"viteza" de dezvoltare a fiecaruia in parte si faptul ca puiutul tau este deocamdata foarte, foarte tanar!

1. Joaca - pur si simplu, toti cateii adora sa se joace! In lectiile de dresaj, joaca este una dintre recompensele cele mai indragite de catei.

2. Pas cu pas - educarea cateilor este un proces ce se realizeaza treptat; cand este foarte mic, catelul are o capacitate de concentrare limitata, astfel incat o partida de dresaj nu trebuie sa dureze mai mult de 3-5 minute. Poti extinde sedinta de dresaj in mod gradat - in jurul varstei de 6 luni catelul va fi capabil sa se concentreze si sa invete in cadrul unei lectii de dresaj de circa 30 de minute.

3. Recompensa si restrictie - dresajul catelului este, pe de o parte, rezultatul recompensei, iar, pe de alta parte, al fermitatii. A te juca impreuna cu cainele tau poate fi distractiv si educativ, catelul invatand, prin joaca, lucruri noi. Recompense importante sunt si mangaierile sau cuvintele de lauda, spuse pe un ton cald, afectuos.

4. Limbaj - tonul vocii este foarte important pentru catelus, asa ca "modeleaza-ti" glasul atat in timpul sedintelor de dresaj, cat si in timpul liber. Cu toate acestea, comenzile "Sezi", "Asteapta" etc. trebuie sa fie des repetate si spuse pe un ton mai ferm. De asemenea, si gestica este foarte folositoare in dresaj.

I. Invatarea numelui

Niciodata nu rosti numele catelului pe un ton foarte ridicat! Cainele are simtul auzului foarte dezvoltat si tipatul nu va face decat sa-l streseze. Pronunta-i numele incet si clar, pentru a-i capta atentia, si apoi asociaza-i numele cu fiecare comanda data.

Primul lucru pe care trebuie sa-l invete un catel este numele sau. Cu cat numele este mai scurt, cu atat va fi mai usor de retinut pentru caine.

cheama-ti catelul pe nume inca de la inceput;
inainte sa-l chemi pe nume, joaca-te cu el, incurajandu-l astfel sa-ti "raspunda la apel";
cand vine (dupa ce l-ai chemat), mangaie-l mult si recompenseaza-l cu ceva bun;
daca nu vine imediat ce l-ai chemat, nu-l certa! Data viitoare va veni si mai tarziu!

II. "Nu"

Asigura-te ca-i dai comenzi exacte si consecvente: cand ii spui "Nu" intr-o zi, nu permite ca a doua zi acel "Nu" sa se transforme in "Da".

Inca de la inceput, trebuie sa-l obisnuiesti cu "Nu"/"Nu e voie":

"Nu" trebuie asociat cu ceva interzis pentru catel;
"Nu" trebuie rostit pe un ton ferm, categoric, clar de fiecare data cand il vezi facand ceva gresit/interzis.

III. Dresajul "de casa"

Daca puiul tau face nazbatii in casa, in absenta ta, la intoarcere nu-l mustra! Mustruluieste-l doar atunci cand il prinzi pe picior gresit!

De cele mai multe ori, cand vine intr-o casa noua, catelul nu este instruit, asa ca rolul tau este sa-l ajuti sa se obisnuiasca cu noua casa si cu noua familie.

scoate-l afara destul de des (cel putin din doua in doua ore);
du-l afara pentru a-si face nevoile imediat dupa ce a mancat, dupa ce s-a trezit din somn sau dupa ce s-a jucat;
recompenseaza-l din plin (mangaieri, verbal, cu ceva gustos) cand incepe sa ceara afara pentru satisfacerea necesitatilor;
daca il prinzi facandu-si nevoile in casa, ia-l de la "locul faptei", spune-i "Nu"/"Nu-i voie" pe un ton ferm si du-l imediat afara. Recompenseaza-l de cate ori isi face nevoile afara si lauda-l mult!;
nu uita - chiar daca locuiesti in oras, intr-o zona rurala sau... la malul marii, trebuie sa strangi murdaria lasata in urma de cainele tau!

IV. "Sezi", "Culcat", "Asteapta"...

Aceste comenzi trebuie invatate in ordine, deci trebuie sa te asiguri ca, inainte de a trece la urmatoarea comanda, prima este inteleasa si executata perfect de catre caine.

"Sezi": aceasta comanda este invatata cu usurinta de catel daca este recompensat corespunzator. Tine in mana dreapta o bucatica de mancare (carne, crochete) sau jucaria sa preferata. Ridica mana astfel incat stimulentul sa-i ajunga deasupra capului, iar el sa-l urmareasca cu privirea. Da comanda "Sezi" si plimba mana catre spatele puiului. Acesta, urmarind stimulentul cu privirea, se va aseza in sezut. Imediat ce face asta, recompenseaza-l cu stimulentul si lauda-l verbal ("Bravo").

"Culcat": din pozitia asezat a catelului, cu stimulul in mana dreapta, coboara mana in fata labelor anterioare ale puiului, dandu-i comanda "Culcat". Lasa pumnul jos, usor intredeschis, in asa fel incat el sa poata mirosi stimulul. In cazul in care nu se lasa pe labele din fata in pozitia "culcat", ajuta-l tragandu-i labele spre inainte, astfel incat puiul sa alunece usor in "culcat".

"Asteapta": cu stimulul in mana dreapta, aproape de nasul cainelui, pune-l in "Sezi" si apoi da-i comanda "Asteapta". Indeparteaza-te usor de catel, iar daca acesta se ridica si are tendinta sa vina inspre tine, indreapta-te catre el spunandu-i "Nu"/"Nu-i voie", dupa care il reasezi in pozitie, repetand comenzile "Sezi" si "Asteapta". Din momentul in care "prinde" comanda, incearca sa te indepartezi cat mai mult de el. Bineinteles, nu trebuie sa uiti - nici in aceasta situatie - de recompensa!

V. Mersul in lesa

Nu este potrivit ca prima iesire din casa a cainelui sa fie, in acelasi timp, si prima iesire in care acesta este pus in lesa. Pentru a se obisnui cu mersul in lesa, cel mai usor exemplu este sa-l lasi sa mearga prin casa cu lesa atarnand (dar supravegheaza-l pentru a nu se sugruma).

Odata iesiti afara, exercitiul poate incepe - dar numai dupa o scurta joaca in care cainele se deconecteaza.

Cainele se pozitioneaza in partea stanga, in dreptul genunchiului, se prinde lesa cu mana dreapta, se pronunta numele cainelui, se da comanda "Pas" si se incepe deplasarea, incercand pastrarea pozitiei cainelui cu pieptul la nivelul genunchiului stang. O data cu comanda "Pas" se executa si o tragere brusca de lesa in sus dreapta sau lateral dreapta.

La incercarea cainelui de a ramane in urma, de a o lua in fata sau in lateral, se repeta comanda, concomitent cu tragerea brusca de lesa.

Cand cainele merge corect in lesa, se recompenseaza verbal ("Bravo") sau cu bucatele de mancare. Se va evita folosirea tonului amenintator si calcarea pe labute sau lovirea.

Este importanta marirea si micsorarea ritmului de mers, pentru a obisnui cainele cu diferite viteze de deplasare. Exercitiul nu trebuie sa dureze mai mult de 5-10 minute. Imediat dupa incetarea exercitiului, cainele trebuie sa beneficieze de o partida de joaca, pentru a se relaxa.

Pentru a merge corect in lesa, exercitiul se mai poate executa avand in mana stanga - ridicata la nivelul pieptului - o bucatica dintr-un aliment (crocheta, carne etc.) sau jucaria preferata a cainelui.

VI. "Aici!"

Daca puiul nu raspunde chemarii tale, indeparteaza-te usor in directia opusa sau ascunde-te - catelul va fi ingrijorat de plecarea ta si va veni fuguta inapoi!

Mai mult decat o comanda, "Aici" sau "Vino aici" este o invitatie la recompensare, rasfat si mangaiere!

lauda puiul cu entuziasm atunci cand vine;
pentru inceput, asociaza chemarea puiului cu orele de masa;
niciodata nu pedepsi puiul cand intarzie sa vina la chemare si nu-l chema pentru a-l pedepsi - venirea la stapan nu trebuie sa aiba niciodata urmari neplacute.

VII. Singur acasa!

Lasat singur mai mult timp (in special inaintea varstei de 4-5 luni), cainele se va confrunta cu un disconfort psihic si emotional. De obicei, cand catelul este foarte alintat si mai este si lasat singur acasa, se poate instala anxietatea de separare. Cum prevenim aceste efecte neplacute?

Trebuie favorizat contactul catelului cu mai multe persoane, nu doar cu una singura.

Incearca sa-l obisnuiesti sa stea singur, chiar daca esti acasa. Fa asta de mai multe ori pe parcursul unei zile. In aceste situatii, acorda-i atentie atunci cand doresti tu acest lucru, nu atunci cand o cere cainele - nu el este cel care trebuie sa ia initiativa de a interactiona cu tine!

Cu o jumatate de ora inainte sa pleci de acasa, ignora-l! Apoi paraseste locuinta fara a-l baga in seama. Ramai afara un moment, apoi revino in casa. Nu-i acorda nici o atentie circa 5-10 minute. Evita manifestarile de bucurie si rasfatul: asteapta pana cand catelul se linisteste si apoi mangaie-l cu calm.

Daca pleci de acasa pentru mai multe ore, este indicat sa-l scoti afara pentru nevoile fiziologice. Daca nu vei face acest lucru, la intoarcere vei avea parte de surprize... neplacute!

Ii poti lasa cainelui un articol de imbracaminte care are impregnat mirosul tau - acest lucru il poate calma si linisti pe perioada cat esti plecata de acasa.

VIII. Orele de masa

Alimentatia cateilor, precum si comportamentul in timpul meselor este o problema complexa, ce trebuie tratata cu deosebita seriozitate. Daca iti inveti catelul sa se comporte bine in timpul meselor, inca de la o varsta frageda, cu siguranta acest comportament se va pastra si la maturitate.

in perioada de crestere, catelusii trebuie sa manance de mai multe ori pe zi: pana la varsta de 6 luni - circa 3 mese pe zi; dupa varsta de sase luni - 2 mese pe zi;
hraneste-l in fiecare zi, la aceleasi ore, in acelasi loc;
locul in care mananca nu trebuie sa fie prea aproape de zona in care doarme;
asigura-te in fiecare zi ca bolurile/castroanele din care mananca si bea apa sunt curate;
hraneste cainele dupa ce tu si restul familiei ati terminat de mancat.


 
                                                                                                                                                                                               


PENTRU MAI MULTE EXPLICATII VA RUGAM SA NE CONTACTATI: ham@caini-ham.ro Cainii care se vand pleaca insotiti de:- Carnet de sanatate (cu vaccinarile si deparazitarile la zi);- Garantie post vanzare;- Un set de sfaturi minimale pentru cresterea si ingrijirea catelului ales.


UN CAINE SAU UN CATEL PENTRU FIECARE!


Google PageRank™ - SmE free service

DESCRIEREA SITE-ULUI:

Caini si catei de rasa- Aproape totul despre orice caine si catel de rasa- free dogs breeds catalog- Imagini si date despre caini si catei din principalele rase canine. Cresterea cainilor si consilierea in alegerea cainelui potrivit.

Aproape totul despre:

caini, catei, caine, catel, ciine, ciini, caini de rasa, caine de rasa, rasa de caine, rasa canina, rase canine, rase de caini, catel de rasa, catei de rasa, romanesc, romania, romanesti, rasa, rase, ciobanesc, ciobanesti, dog, bulldog, mastif, mastiff, bichon, pitic, terrier, setter, retriever, spaniel, copoi, brac, vanatoare, lucru, puppy Lista raselor omologate:

Border Collie, Boxer, Bulldog American, Bulldog Englez, Bullmastiff, Caine de Atlas, Caine de Castro Laboreiro, Caine de cireada Australian, Caine de Groenlanda, Caine de lupta Tosa, Caine de munte de Pirinei, Caine de Saint-Bernard, Caine de stana de Berna, Caine de stana de Entlebuch, Caine de turma Appenzeller, Caine de turma Australian, Caine de turma Catalan, Caine de turma de Ardeni, Caine de turma de Flandra, Caine din Valea Estrella, Caine mare de stana Elvetian, Caine mic albastru de Gasconia, Caine pentru vulpi, Caine pentru vulpi American, Caine Portughez din Valea Aries, Caine Rafeiro do Alentejo,Cane Corso,Ciobanesc Belgian Groenendael, Ciobanesc Belgian Lakenois, Ciobanesc Belgian Malinois, Ciobanesc Belgian Tervueren, Ciobanesc Caucazian, Ciobanesc Cehoslovac, Ciobanesc Croat, Ciobanesc de Asia Centrala, Ciobanesc de Beauce-Beauceron, Ciobanesc de Bergam, Ciobanesc de Brie - Briard, Ciobanesc de Charplanina, Ciobanesc de Karst, Ciobanesc de Mareman Abruzi, Ciobanesc de Picardia, Ciobanesc de Pirinei cu bot normal, Ciobanesc de Pirinei cu fata rasa, Ciobanesc de Shetland-Sheltie, Ciobanesc Englez Bobtail, Ciobanesc German, Ciobanesc Norvegian, Ciobanesc Olandez cu par aspru, Ciobanesc Olandez cu par lung, Ciobanesc Olandez cu par scurt, Ciobanesc Polonez de campie, Ciobanesc Polonez de Tatra, Ciobanesc Romanesc Carpatin, Ciobanesc Romanesc de Bucovina, Ciobanesc Romanesc Mioritic, Ciobanesc Scotian - Collie cu barba, Ciobanesc Scotian - Collie cu par lung, Ciobanesc Scotian - Collie cu par scurt si neted, Ciobanesc Slovac, Ciobanesc Suedez, Dobermann, Dog Argentinian, Dog de Bordeaux, Dog de Tibet, Dog German, Dog Italian, Dog Spaniol, Dunker, Fila Brasileiro, Haldenstover, Hovawart, Hygenhund, Komondor, Kromfohrländer, Kuvasz, Landseer, Leonberger, Mastiff, Mastin de Pirinei, Mudi, Norrbottenspets, Puli, Pumi, Rastreador Brasileiro, Rottweiler, Schnauzer Mijlociu, Schnauzer Urias, Spitz Japonez - Akita-Inu, Spitz Mare German, Spitz Mijlociu German, Terra Nova, Wolfspitz, Basenji, Caine de Ainu, Caine de Canaan - tip Dingo, Caine de Hokkaido - Kyushu, Caine de turma Lapon, Caine Eskimos, Caine Malamut de Alaska, Caine Negru Norvegian pentru elani, Chow Chow, Eurasier, Husky Siberian, Ogar Afgan, Ogar Arab, Ogar Englez Cenusiu, Ogar Irlandez, Ogar Maghiar, Ogar Persan, Ogar Pitic Italian, Ogar Rusesc, Ogar Scotian pentru cerbi cu par aspru, Ogar Spaniol, Pharaoh Hound, Samoiede, Sanshu, Schapendoes, Schipperke, Shar-Pei, Spitz Finlandez, Spitz Lapon, Whippet, Bichon Bolognez, Bichon cu par cret, Bichon Havanez, Bichon Maltez, Bichon Mic tip leu, Bulldog Francez, Caine Chinezesc cu Mot, Caine Golas Mexican, Caine Japonez mic, Cairn Terrier, Caniche Mare, Caniche Mijlociu, Caniche Pitic, Chihuahua, Coton de Tulear, Dalmatian, Griffon Belgian, Griffon Bruxellez, Lhassa Apso, Mops-Pug-Carlin, Pechinez, Pinscher, Pinscher arlechin, Pinscher austriac cu par scurt, Pinscher pitic, Pinscher tip maimuta, Schnauzer Pitic,Shih Tsu, Spaniel Cavaler King Charles, Spaniel de Tibet, Spaniel Japonez Tchin, Spaniel King Charles, Spitz Japonez, Spitz Mic German, Spitz Mic Italian tip vulpe, Spitz Pitic German, Clumber Spaniel, Cocker Spaniel Englezesc, Cocker Spaniel American, Field Spaniel, Labrador Retriever, Retriever Auriu, Retriever cu blana buclata, Retriever cu blana neteda, Setter Englez, Setter Gordon, Setter Rosu Irlandez, Spaniel de Apa American, Spaniel de apa Irlandez, Spaniel Olandez, Spaniel pitic continental, Spaniel Saritor Englez, Spaniel Sussex, Welsh Spaniel Saritor, Anglo-Francez Alb si Negru talie mijlocie, Anglo-Francez Alb si Portocaliu talie mijlocie, Anglo-Francez Tricolor talie mijlocie, Anglo-Francez talie mica, Ariègeois, Basset Albastru de Gasconia, Basset Artesian Normand, Basset Griffon Vendeian,Basset Roscat de Bretania, Beagle, Billy, Barbet, Brac de Ariège, Brac de Auvergne, Brac de Baleare, Brac Bourbonnais, Brac de Burgos, Brac Dupuy, Brac Francez tip Gascon, Brac Francez tip Pirinei talie mica, Brac German cu par aspru, Brac German cu par lung, Brac German cu par scurt, Brac German cu par tepos, Brac Italian, Brac Maghiar cu par aspru, Brac Maghiar cu par scurt, Brac Mare de Münsterländer, Brac Mic de Münsterländer, Brac Portughez, Brac Rhodesian, Brac Saint-Germain, Briquet, Caine Cenusiu Norvegian pentru elani, Caine de Karelia pentru ursi, Caine de apa Portughez, Caine de aport din Chesapeak Bay, Caine de Artois, Caine de Saint-Hubert, Caine Francez Alb si Negru, Caine Francez Alb si Portocaliu, Caine Francez Tricolor, Copoi Ardelenesc, Copoi Austriac cu par aspru pentru munti inalti, Copoi Austriac cu par neted, Copoi Balcanic, Copoi Basset, Copoi Bavarez pentru munte, Copoi Bursucar de Westfalia, Copoi Bursucar din Alpi, Copoi cenusiu Suedez, Copoi de Berna, Copoi de Bosnia, Copoi de Hanovra, Copoi de Jura - tip Bruno, Copoi de Jura - tip Saint Hubert, Copoi de Lucerna, Copoi de pe Valea Saviei, Copoi de vanatoare in haita la iepuri, Copoi Elvetian, Copoi Elvetian cu par aspru, Copoi Finlandez, Copoi German cu picioare inalte, Copoi Grecesc, Copoi Hamilton, Copoi Istrian cu par aspru, Copoi Istrian cu par scurt, Copoi Italian cu par aspru, Copoi Italian cu par scurt, Copoi Iugoslav de munte, Copoi Iugoslav Tricolor, Copoi mare Portughez cu par lung si aspru, Copoi mare Portughez cu par scurt si neted, Copoi mare Suedez pentru elani, Copoi mic de Berna cu picioare scurte si par aspru, Copoi mic de Berna cu picioare scurte si par neted, Copoi mic de Jura cu picioare scurte, Copoi mic de Lucerna cu picioare scurte, Copoi mic Elvetian cu picioare scurte, Copoi negru cu pete roscate pentru ratoni, Copoi Norvegian pentru vanat pasari, Copoi pentru iepuri, Copoi pentru iepuri de Somerset, Copoi pentru vidra, Copoi Polonez, Copoi Portughez talie mica, Copoi Portughez talie mijlocie, Copoi Schiller, Copoi Sicilian de Etna, Copoi Slovac, Copoi Smaland, Copoi Suedez, Copoi Tirolez, Griffon Brabançon mic cu par scurt, Griffon cu par aspru, Griffon cu par lanos, Griffon Italian Spinone, Griffon Nirvenez, Griffon Roscat de Bretania, Levesque, Marele Albastru de Gasconia, Marele Anglo-Francez Alb si Negru, Marele Anglo-Francez Alb si Portocaliu, Marele Anglo-Francez Tricolor, Marele Gascon de Saintongeois, Marele Griffon Vandeian, Micul Gascon de Saintongeois, Micul Griffon Albastru de Gasconia, Micul Griffon Vendeian, Pointer, Poitevin, Porcelaine, Prepelicar albastru de Picardia, Prepelicar Breton, Prepelicar Danez, Prepelicar de Boemia cu par aspru, Prepelicar de Pont Audemer, Prepelicar de Weimar, Prepelicar Francez, Prepelicar German, Prepelicar Olandez, Prepelicar Picard, Prepelicar Spaniol, Pudel Pointer, Staby Hound, Teckel German standard cu par aspru, Teckel German standard cu par lung, Teckel German standard cu par scurt, Teckel iepurar cu par aspru, Teckel iepurar cu par lung, Teckel iepurar cu par scurt, Teckel pitic cu par aspru, Teckel pitic cu par lung, Teckel pitic cu par scurt, Airedale Terrier, American Staffordshire Terrier, Bedlington Terrier, Border Terrier, Bull Terrier, Bull Terrier de Staffordshire, Dandie Dinmont Terrier, Fox Terrier cu par neted si scurt, Fox Terrier cu par sarmos, Kerry Blue Terrier, Lakeland Terrier, Miniature Bull Terrier,Parson Russell Terrier, Sealyham Terrier,Skye Terrier, Terrier Alb din Vestul Tarii de Sus, Terrier Australian, Terrier Ceh din Boemia, Terrier cu blana moale aurie, Terrier cu par matasos, Terrier de Boston, Terrier de Manchester, Terrier de Norfolk, Terrier de Norwich, Terrier de Tibet, Terrier de vanatoare German, Terrier de Yorkshire, Terrier din Welsh, Terrier Irlandez, Terrier Negru Rusesc, Terrier Scotian, Toy Terrier Negru cu pete de foc, Welsh Corgi Cardigan, Welsh Corgi Pembroke, Caini si catei de rasa- Aproape totul despre orice caine si catel de rasa- free dogs breeds catalog- Imagini si date despre caini si catei din principalele rase canine. Cresterea cainilor si consilierea in alegerea cainelui potrivit. Aproape totul despre: caini, catei, caine, catel, ciine, ciini, caini de rasa, caine de rasa, rasa de caine, rasa canina, rase canine, rase de caini, catel de rasa, catei de rasa, romanesc, romania, romanesti, rasa, rase, ciobanesc, ciobanesti, dog, bulldog, mastif, mastiff, bichon, pitic, terrier, setter, retriever, spaniel, copoi, brac, vanatoare, lucru, puppy, puppies, breeder, breeders, pet, pets, litter, litters, show, dogg, dogge, doggen, hunter, hunters, work, works, kennel, kennels, mollosser, mollossers, showdog, showdogs, bitch, bitchs, stud, studs, shows, picture, pictures, protector, protectors, allevamento, züchter, criadore, criadores, dynamic force, dynamic forces, dynamic, force, force dynamic, mp3, free, studdog, studdogs, dogshows, best in show winner, best in show winners, game, games, protection and companion dogs, show, protection and companion dog, fokker, fokkers, download, downloads, k9, FCI, AChR, Dac Moloss Club, Lista raselor omologate: Border Collie, Boxer, Bulldog American, Bulldog Englez, Bullmastiff, Caine de Atlas, Caine de Castro Laboreiro, Caine de cireada Australian, Caine de Groenlanda, Caine de lupta Tosa, Caine de munte de Pirinei, Caine de Saint-Bernard, Caine de stana de Berna, Caine de stana de Entlebuch, Caine de turma Appenzeller, Caine de turma Australian, Caine de turma Catalan, Caine de turma de Ardeni, Caine de turma de Flandra, Caine din Valea Estrella, Caine mare de stana Elvetian, Caine mic albastru de Gasconia, Caine pentru vulpi, Caine pentru vulpi American, Caine Portughez din Valea Aries, Caine Rafeiro do Alentejo,Cane Corso,Ciobanesc Belgian Groenendael, Ciobanesc Belgian Lakenois, Ciobanesc Belgian Malinois, Ciobanesc Belgian Tervueren, Ciobanesc Caucazian, Ciobanesc Cehoslovac, Ciobanesc Croat, Ciobanesc de Asia Centrala, Ciobanesc de Beauce-Beauceron, Ciobanesc de Bergam, Ciobanesc de Brie - Briard, Ciobanesc de Charplanina, Ciobanesc de Karst, Ciobanesc de Mareman Abruzi, Ciobanesc de Picardia, Ciobanesc de Pirinei cu bot normal, Ciobanesc de Pirinei cu fata rasa, Ciobanesc de Shetland-Sheltie, Ciobanesc Englez Bobtail, Ciobanesc German, Ciobanesc Norvegian, Ciobanesc Olandez cu par aspru, Ciobanesc Olandez cu par lung, Ciobanesc Olandez cu par scurt, Ciobanesc Polonez de campie, Ciobanesc Polonez de Tatra, Ciobanesc Romanesc Carpatin, Ciobanesc Romanesc de Bucovina, Ciobanesc Romanesc Mioritic, Ciobanesc Scotian - Collie cu barba, Ciobanesc Scotian - Collie cu par lung, Ciobanesc Scotian - Collie cu par scurt si neted, Ciobanesc Slovac, Ciobanesc Suedez, Dobermann, Dog Argentinian, Dog de Bordeaux, Dog de Tibet, Dog German, Dog Italian, Dog Spaniol, Dunker, Fila Brasileiro, Haldenstover, Hovawart, Hygenhund, Komondor, Kromfohrländer, Kuvasz, Landseer, Leonberger, Mastiff, Mastin de Pirinei, Mudi, Norrbottenspets, Puli, Pumi, Rastreador Brasileiro, Rottweiler, Schnauzer Mijlociu, Schnauzer Urias, Spitz Japonez - Akita-Inu, Spitz Mare German, Spitz Mijlociu German, Terra Nova, Wolfspitz, Basenji, Caine de Ainu, Caine de Canaan - tip Dingo, Caine de Hokkaido - Kyushu, Caine de turma Lapon, Caine Eskimos, Caine Malamut de Alaska, Caine Negru Norvegian pentru elani, Chow Chow, Eurasier, Husky Siberian, Ogar Afgan, Ogar Arab, Ogar Englez Cenusiu, Ogar Irlandez, Ogar Maghiar, Ogar Persan, Ogar Pitic Italian, Ogar Rusesc, Ogar Scotian pentru cerbi cu par aspru, Ogar Spaniol, Pharaoh Hound, Samoiede, Sanshu, Schapendoes, Schipperke, Shar-Pei, Spitz Finlandez, Spitz Lapon, Whippet, Bichon Bolognez, Bichon cu par cret, Bichon Havanez, Bichon Maltez, Bichon Mic tip leu, Bulldog Francez, Caine Chinezesc cu Mot, Caine Golas Mexican, Caine Japonez mic, Cairn Terrier, Caniche Mare, Caniche Mijlociu, Caniche Pitic, Chihuahua, Coton de Tulear, Dalmatian, Griffon Belgian, Griffon Bruxellez, Lhassa Apso, Mops-Pug-Carlin, Pechinez, Pinscher, Pinscher arlechin, Pinscher austriac cu par scurt, Pinscher pitic, Pinscher tip maimuta, Schnauzer Pitic,Shih Tsu, Spaniel Cavaler King Charles, Spaniel de Tibet, Spaniel Japonez Tchin, Spaniel King Charles, Spitz Japonez, Spitz Mic German, Spitz Mic Italian tip vulpe, Spitz Pitic German, Clumber Spaniel, Cocker Spaniel Englezesc, Cocker Spaniel American, Field Spaniel, Labrador Retriever, Retriever Auriu, Retriever cu blana buclata, Retriever cu blana neteda, Setter Englez, Setter Gordon, Setter Rosu Irlandez, Spaniel de Apa American, Spaniel de apa Irlandez, Spaniel Olandez, Spaniel pitic continental, Spaniel Saritor Englez, Spaniel Sussex, Welsh Spaniel Saritor, Anglo-Francez Alb si Negru talie mijlocie, Anglo-Francez Alb si Portocaliu talie mijlocie, Anglo-Francez Tricolor talie mijlocie, Anglo-Francez talie mica, Ariègeois, Basset Albastru de Gasconia, Basset Artesian Normand, Basset Griffon Vendeian,Basset Roscat de Bretania, Beagle, Billy, Barbet, Brac de Ariège, Brac de Auvergne, Brac de Baleare, Brac Bourbonnais, Brac de Burgos, Brac Dupuy, Brac Francez tip Gascon, Brac Francez tip Pirinei talie mica, Brac German cu par aspru, Brac German cu par lung, Brac German cu par scurt, Brac German cu par tepos, Brac Italian, Brac Maghiar cu par aspru, Brac Maghiar cu par scurt, Brac Mare de Münsterländer, Brac Mic de Münsterländer, Brac Portughez, Brac Rhodesian, Brac Saint-Germain, Briquet, Caine Cenusiu Norvegian pentru elani, Caine de Karelia pentru ursi, Caine de apa Portughez, Caine de aport din Chesapeak Bay, Caine de Artois, Caine de Saint-Hubert, Caine Francez Alb si Negru, Caine Francez Alb si Portocaliu, Caine Francez Tricolor, Copoi Ardelenesc, Copoi Austriac cu par aspru pentru munti inalti, Copoi Austriac cu par neted, Copoi Balcanic, Copoi Basset, Copoi Bavarez pentru munte, Copoi Bursucar de Westfalia, Copoi Bursucar din Alpi, Copoi cenusiu Suedez, Copoi de Berna, Copoi de Bosnia, Copoi de Hanovra, Copoi de Jura - tip Bruno, Copoi de Jura - tip Saint Hubert, Copoi de Lucerna, Copoi de pe Valea Saviei, Copoi de vanatoare in haita la iepuri, Copoi Elvetian, Copoi Elvetian cu par aspru, Copoi Finlandez, Copoi German cu picioare inalte, Copoi Grecesc, Copoi Hamilton, Copoi Istrian cu par aspru, Copoi Istrian cu par scurt, Copoi Italian cu par aspru, Copoi Italian cu par scurt, Copoi Iugoslav de munte, Copoi Iugoslav Tricolor, Copoi mare Portughez cu par lung si aspru, Copoi mare Portughez cu par scurt si neted, Copoi mare Suedez pentru elani, Copoi mic de Berna cu picioare scurte si par aspru, Copoi mic de Berna cu picioare scurte si par neted, Copoi mic de Jura cu picioare scurte, Copoi mic de Lucerna cu picioare scurte, Copoi mic Elvetian cu picioare scurte, Copoi negru cu pete roscate pentru ratoni, Copoi Norvegian pentru vanat pasari, Copoi pentru iepuri, Copoi pentru iepuri de Somerset, Copoi pentru vidra, Copoi Polonez, Copoi Portughez talie mica, Copoi Portughez talie mijlocie, Copoi Schiller, Copoi Sicilian de Etna, Copoi Slovac, Copoi Smaland, Copoi Suedez, Copoi Tirolez, Griffon Brabançon mic cu par scurt, Griffon cu par aspru, Griffon cu par lanos, Griffon Italian Spinone, Griffon Nirvenez, Griffon Roscat de Bretania, Levesque, Marele Albastru de Gasconia, Marele Anglo-Francez Alb si Negru, Marele Anglo-Francez Alb si Portocaliu, Marele Anglo-Francez Tricolor, Marele Gascon de Saintongeois, Marele Griffon Vandeian, Micul Gascon de Saintongeois, Micul Griffon Albastru de Gasconia, Micul Griffon Vendeian, Pointer, Poitevin, Porcelaine, Prepelicar albastru de Picardia, Prepelicar Breton, Prepelicar Danez, Prepelicar de Boemia cu par aspru, Prepelicar de Pont Audemer, Prepelicar de Weimar, Prepelicar Francez, Prepelicar German, Prepelicar Olandez, Prepelicar Picard, Prepelicar Spaniol, Pudel Pointer, Staby Hound, Teckel German standard cu par aspru, Teckel German standard cu par lung, Teckel German standard cu par scurt, Teckel iepurar cu par aspru, Teckel iepurar cu par lung, Teckel iepurar cu par scurt, Teckel pitic cu par aspru, Teckel pitic cu par lung, Teckel pitic cu par scurt, Airedale Terrier, American Staffordshire Terrier, Bedlington Terrier, Border Terrier, Bull Terrier, Bull Terrier de Staffordshire, Dandie Dinmont Terrier, Fox Terrier cu par neted si scurt, Fox Terrier cu par sarmos, Kerry Blue Terrier, Lakeland Terrier, Miniature Bull Terrier,Parson Russell Terrier, Sealyham Terrier,Skye Terrier, Terrier Alb din Vestul Tarii de Sus, Terrier Australian, Terrier Ceh din Boemia, Terrier cu blana moale aurie, Terrier cu par matasos, Terrier de Boston, Terrier de Manchester, Terrier de Norfolk, Terrier de Norwich, Terrier de Tibet, Terrier de vanatoare German, Terrier de Yorkshire, Terrier din Welsh, Terrier Irlandez, Terrier Negru Rusesc, Terrier Scotian, Toy Terrier Negru cu pete de foc, Welsh Corgi Cardigan, Welsh Corgi Pembroke, Caini si catei de rasa- Aproape totul despre orice caine si catel de rasa- free dogs breeds catalog- Imagini si date despre caini si catei din principalele rase canine. Cresterea cainilor si consilierea in alegerea cainelui potrivit. Aproape totul despre: caini, catei, caine, catel, ciine, ciini, caini de rasa, caine de rasa, rasa de caine, rasa canina, rase canine, rase de caini, catel de rasa, catei de rasa, romanesc, romania, romanesti, rasa, rase, ciobanesc, ciobanesti, dog, bulldog, mastif, mastiff, bichon, pitic, terrier, setter, retriever, spaniel, copoi, brac, vanatoare, lucru, puppy, puppies, breeder, breeders, pet, pets, litter, litters, show, dogg, dogge, doggen, hunter, hunters, work, works, kennel, kennels, mollosser, mollossers, showdog, showdogs, bitch, bitchs, stud, studs, shows, picture, pictures, protector, protectors, allevamento, züchter, criadore, criadores, dynamic force, dynamic forces, dynamic, force, force dynamic, mp3, free, studdog, studdogs, dogshows, best in show winner, best in show winners, game, games, protection and companion dogs, show, protection and companion dog, fokker, fokkers, download, downloads, k9, FCI, AChR, Dac Moloss Club, Lista raselor omologate: Border Collie, Boxer, Bulldog American, Bulldog Englez, Bullmastiff, Caine de Atlas, Caine de Castro Laboreiro, Caine de cireada Australian, Caine de Groenlanda, Caine de lupta Tosa, Caine de munte de Pirinei, Caine de Saint-Bernard, Caine de stana de Berna, Caine de stana de Entlebuch, Caine de turma Appenzeller, Caine de turma Australian, Caine de turma Catalan, Caine de turma de Ardeni, Caine de turma de Flandra, Caine din Valea Estrella, Caine mare de stana Elvetian, Caine mic albastru de Gasconia, Caine pentru vulpi, Caine pentru vulpi American, Caine Portughez din Valea Aries, Caine Rafeiro do Alentejo,Cane Corso,Ciobanesc Belgian Groenendael, Ciobanesc Belgian Lakenois, Ciobanesc Belgian Malinois, Ciobanesc Belgian Tervueren, Ciobanesc Caucazian, Ciobanesc Cehoslovac, Ciobanesc Croat, Ciobanesc de Asia Centrala, Ciobanesc de Beauce-Beauceron, Ciobanesc de Bergam, Ciobanesc de Brie - Briard, Ciobanesc de Charplanina, Ciobanesc de Karst, Ciobanesc de Mareman Abruzi, Ciobanesc de Picardia, Ciobanesc de Pirinei cu bot normal, Ciobanesc de Pirinei cu fata rasa, Ciobanesc de Shetland-Sheltie, Ciobanesc Englez Bobtail, Ciobanesc German, Ciobanesc Norvegian, Ciobanesc Olandez cu par aspru, Ciobanesc Olandez cu par lung, Ciobanesc Olandez cu par scurt, Ciobanesc Polonez de campie, Ciobanesc Polonez de Tatra, Ciobanesc Romanesc Carpatin, Ciobanesc Romanesc de Bucovina, Ciobanesc Romanesc Mioritic, Ciobanesc Scotian - Collie cu barba, Ciobanesc Scotian - Collie cu par lung, Ciobanesc Scotian - Collie cu par scurt si neted, Ciobanesc Slovac, Ciobanesc Suedez, Dobermann, Dog Argentinian, Dog de Bordeaux, Dog de Tibet, Dog German, Dog Italian, Dog Spaniol, Dunker, Fila Brasileiro, Haldenstover, Hovawart, Hygenhund, Komondor, Kromfohrländer, Kuvasz, Landseer, Leonberger, Mastiff, Mastin de Pirinei, Mudi, Norrbottenspets, Puli, Pumi, Rastreador Brasileiro, Rottweiler, Schnauzer Mijlociu, Schnauzer Urias, Spitz Japonez - Akita-Inu, Spitz Mare German, Spitz Mijlociu German, Terra Nova, Wolfspitz, Basenji, Caine de Ainu, Caine de Canaan - tip Dingo, Caine de Hokkaido - Kyushu, Caine de turma Lapon, Caine Eskimos, Caine Malamut de Alaska, Caine Negru Norvegian pentru elani, Chow Chow, Eurasier, Husky Siberian, Ogar Afgan, Ogar Arab, Ogar Englez Cenusiu, Ogar Irlandez, Ogar Maghiar, Ogar Persan, Ogar Pitic Italian, Ogar Rusesc, Ogar Scotian pentru cerbi cu par aspru, Ogar Spaniol, Pharaoh Hound, Samoiede, Sanshu, Schapendoes, Schipperke, Shar-Pei, Spitz Finlandez, Spitz Lapon, Whippet, Bichon Bolognez, Bichon cu par cret, Bichon Havanez, Bichon Maltez, Bichon Mic tip leu, Bulldog Francez, Caine Chinezesc cu Mot, Caine Golas Mexican, Caine Japonez mic, Cairn Terrier, Caniche Mare, Caniche Mijlociu, Caniche Pitic, Chihuahua, Coton de Tulear, Dalmatian, Griffon Belgian, Griffon Bruxellez, Lhassa Apso, Mops-Pug-Carlin, Pechinez, Pinscher, Pinscher arlechin, Pinscher austriac cu par scurt, Pinscher pitic, Pinscher tip maimuta, Schnauzer Pitic,Shih Tsu, Spaniel Cavaler King Charles, Spaniel de Tibet, Spaniel Japonez Tchin, Spaniel King Charles, Spitz Japonez, Spitz Mic German, Spitz Mic Italian tip vulpe, Spitz Pitic German, Clumber Spaniel, Cocker Spaniel Englezesc, Cocker Spaniel American, Field Spaniel, Labrador Retriever, Retriever Auriu, Retriever cu blana buclata, Retriever cu blana neteda, Setter Englez, Setter Gordon, Setter Rosu Irlandez, Spaniel de Apa American, Spaniel de apa Irlandez, Spaniel Olandez, Spaniel pitic continental, Spaniel Saritor Englez, Spaniel Sussex, Welsh Spaniel Saritor, Anglo-Francez Alb si Negru talie mijlocie, Anglo-Francez Alb si Portocaliu talie mijlocie, Anglo-Francez Tricolor talie mijlocie, Anglo-Francez talie mica, Ariègeois, Basset Albastru de Gasconia, Basset Artesian Normand, Basset Griffon Vendeian,Basset Roscat de Bretania, Beagle, Billy, Barbet, Brac de Ariège, Brac de Auvergne, Brac de Baleare, Brac Bourbonnais, Brac de Burgos, Brac Dupuy, Brac Francez tip Gascon, Brac Francez tip Pirinei talie mica, Brac German cu par aspru, Brac German cu par lung, Brac German cu par scurt, Brac German cu par tepos, Brac Italian, Brac Maghiar cu par aspru, Brac Maghiar cu par scurt, Brac Mare de Münsterländer, Brac Mic de Münsterländer, Brac Portughez, Brac Rhodesian, Brac Saint-Germain, Briquet, Caine Cenusiu Norvegian pentru elani, Caine de Karelia pentru ursi, Caine de apa Portughez, Caine de aport din Chesapeak Bay, Caine de Artois, Caine de Saint-Hubert, Caine Francez Alb si Negru, Caine Francez Alb si Portocaliu, Caine Francez Tricolor, Copoi Ardelenesc, Copoi Austriac cu par aspru pentru munti inalti, Copoi Austriac cu par neted, Copoi Balcanic, Copoi Basset, Copoi Bavarez pentru munte, Copoi Bursucar de Westfalia, Copoi Bursucar din Alpi, Copoi cenusiu Suedez, Copoi de Berna, Copoi de Bosnia, Copoi de Hanovra, Copoi de Jura - tip Bruno, Copoi de Jura - tip Saint Hubert, Copoi de Lucerna, Copoi de pe Valea Saviei, Copoi de vanatoare in haita la iepuri, Copoi Elvetian, Copoi Elvetian cu par aspru, Copoi Finlandez, Copoi German cu picioare inalte, Copoi Grecesc, Copoi Hamilton, Copoi Istrian cu par aspru, Copoi Istrian cu par scurt, Copoi Italian cu par aspru, Copoi Italian cu par scurt, Copoi Iugoslav de munte, Copoi Iugoslav Tricolor, Copoi mare Portughez cu par lung si aspru, Copoi mare Portughez cu par scurt si neted, Copoi mare Suedez pentru elani, Copoi mic de Berna cu picioare scurte si par aspru, Copoi mic de Berna cu picioare scurte si par neted, Copoi mic de Jura cu picioare scurte, Copoi mic de Lucerna cu picioare scurte, Copoi mic Elvetian cu picioare scurte, Copoi negru cu pete roscate pentru ratoni, Copoi Norvegian pentru vanat pasari, Copoi pentru iepuri, Copoi pentru iepuri de Somerset, Copoi pentru vidra, Copoi Polonez, Copoi Portughez talie mica, Copoi Portughez talie mijlocie, Copoi Schiller, Copoi Sicilian de Etna, Copoi Slovac, Copoi Smaland, Copoi Suedez, Copoi Tirolez, Griffon Brabançon mic cu par scurt, Griffon cu par aspru, Griffon cu par lanos, Griffon Italian Spinone, Griffon Nirvenez, Griffon Roscat de Bretania, Levesque, Marele Albastru de Gasconia, Marele Anglo-Francez Alb si Negru, Marele Anglo-Francez Alb si Portocaliu, Marele Anglo-Francez Tricolor, Marele Gascon de Saintongeois, Marele Griffon Vandeian, Micul Gascon de Saintongeois, Micul Griffon Albastru de Gasconia, Micul Griffon Vendeian, Pointer, Poitevin, Porcelaine, Prepelicar albastru de Picardia, Prepelicar Breton, Prepelicar Danez, Prepelicar de Boemia cu par aspru, Prepelicar de Pont Audemer, Prepelicar de Weimar, Prepelicar Francez, Prepelicar German, Prepelicar Olandez, Prepelicar Picard, Prepelicar Spaniol, Pudel Pointer, Staby Hound, Teckel German standard cu par aspru, Teckel German standard cu par lung, Teckel German standard cu par scurt, Teckel iepurar cu par aspru, Teckel iepurar cu par lung, Teckel iepurar cu par scurt, Teckel pitic cu par aspru, Teckel pitic cu par lung, Teckel pitic cu par scurt, Airedale Terrier, American Staffordshire Terrier, Bedlington Terrier, Border Terrier, Bull Terrier, Bull Terrier de Staffordshire, Dandie Dinmont Terrier, Fox Terrier cu par neted si scurt, Fox Terrier cu par sarmos, Kerry Blue Terrier, Lakeland Terrier, Miniature Bull Terrier,Parson Russell Terrier, Sealyham Terrier,Skye Terrier, Terrier Alb din Vestul Tarii de Sus, Terrier Australian, Terrier Ceh din Boemia, Terrier cu blana moale aurie, Terrier cu par matasos, Terrier de Boston, Terrier de Manchester, Terrier de Norfolk, Terrier de Norwich, Terrier de Tibet, Terrier de vanatoare German, Terrier de Yorkshire, Terrier din Welsh, Terrier Irlandez, Terrier Negru Rusesc, Terrier Scotian, Toy Terrier Negru cu pete de foc, Welsh Corgi Cardigan, Welsh Corgi Pembroke