Caini si catei de rasa

CAINII SI COPIII

De cand lumea, intre copii si caini a existat o relatie speciala, privilegiata. Poate ca primii pasi in domesticirea cainelui s-au realizat si datorita apropierii instinctive intre puii de om si puii de caine. Aproape orice copil, cand vede pentru prima data un caine, este fascinat si isi doreste sa se apropie de animal. In acelasi timp, aproape orice puiandru de caine se apropie bucuros de copilul care-i adreseaza o vorba sau un gest prietenos. Pentru ca relatia aceasta minunata sa se pastreze, cei mari trebuie, totusi, sa "gestioneze" cu atentie parteneriatul, sa impuna si copilului si cainelui repere ierarhice precum si regulile si limitele jocului si sa vegheze la securitatea celor doi. Nu exista o legatura mai frumoasa si mai trainica decat aceea care se leaga intre un copil si un caine - o relatie simbiotica in care cei doi impartasesc cam aceleasi moduri de comunicare: atitudini, gesturi, semnale, fara a avea nevoie de cuvinte, caci ei se afla pe aceeasi lungime de unda. Este unul dintre aspectele relatiei om-caine in care omul este principalul beneficiar, deoarece prietenia cainelui este una dintre cele mai benefice experiente in dezvoltarea psihicului, a sufletului puiului de om. Copilul invata de la caine sa iubeasca si sa comunice, chiar si sa fie mai ordonat, invata ce inseamna sa fii responsabil de viata altcuiva. Dar aceasta relatie privilegiata trebuie sa fie dirijata si modulata de catre parinti, in nici un caz, animalul nu trebuie sa devina sclavul capriciilor copilului care sa aiba drepturi depline asupra cainelui. Micul om trebuie sa invete, inainte de toate, ca si cainele este o fiinta care are drepturile ei, sensibilitatea ei si sentimentele ei care, toate, trebuie respectate.

      Jocul - Intotdeauna sub control
      In joaca lor, cei doi trebuie permanent "monitorizati" de catre un adult. Pe de-o parte, cainele se poate "ambala" foarte usor in timpul jocului (daca ati privit cainii jucandu-se intre ei, ati observat ca, deseori, jocul are si aspecte mai brutale, de simulare a luptei), astfel incat copilul poate deveni victima unei brutalitati involuntare din partea cainelui. Pe de-alta parte, nici cainele nu trebuie sa fie lasat la cheremul copilului, fiind obligatoriu sa i se respecte perioadele de repaus sau de odihna. Ca sa nu mai vorbim ca, deseori, si copiii sunt tentati sa se joace mai brutal (trag cainele de coada, de urechi, ii baga degetele in ochi, il lovesc cu picioarele), manifestari pe care, cu blandete, trebuie sa le interzicem.

      Niciodata singuri
      Un caine, chiar daca este mic, nu va fi lasat singur cu un copil, nici pentru perioade scurte de timp. De exemplu, un copil de 1-2 ani, caruia nu-i putem explica prea multe avand si pretentia sa inteleaga, poate "navali" asupra cainelui care doarme, expunandu-se la o reactie de autoaparare din partea animalului, absolut legitima. 

      Daca aveti un copil mic si urmeaza sa va luati un caine. Acordati maxima importanta informatiilor cu privire la rasa cainelui. Exista unele rase contraindicate pentru convietuirea cu un copil. Situatia este foarte complexa, parametrii care trebuie luati in calcul sunt multi: varsta si numarul copiilor familiei, temperamentul si necesitatile specifice rasei, capacitatea psihica a parintilor de a se impune drept "conducatori de haita", timpul pe care parintii il au la dispozitie pentru educatia si intretinerea cainelui etc. Va trebui sa cereti informatii de la crescator, de la Asociatiile chinologice si sa cititi cat mai multe despre rasa pe care v-o doriti. Daca va luati un pui, inseamna un copil in plus, cu program strict de somn, de hrana, de educatie, pe care toti membrii familiei trebuie sa-l respecte. Din punctul de vedere al cainelui, adultii din familie trebuie sa reprezinte cuplul dominant al haitei. Deci, parintii sunt cei care vor institui regulile si care trebuie sa intervina atunci cand copilul, plin de entuziasm, devine un pic cam brutal in relatia cu animalul nou venit. Comportamentul copilului in primele zile dupa sosirea cainelui in familie este extrem de important caci, daca se greseste, cainele poate fi atat de speriat sau stresat de copil incat poate dezvolta chiar aversiune fata de acesta.
      Daca aveti deja un caine si urmeaza sa aveti si un bebelus. Obisnuiti din timp cainele cu prezenta copiilor, socializati-l corect, avand grija sa nu fie prea "smotocit" de catre micutii cu care vine in contact, pentru a nu exista posibilitatea sa asocieze prezenta copiilor cu un eventual pericol. Pregatiti viitoarea camera a bebelusului permitandu-i cainelui sa intre doar daca sunteti si dumneavoastra prezenti, si mentineti regula si dupa sosirea micutului. Cand aduceti copilul acasa, actionati cu cat mai mult calm; agitatia este pe cat de inutila, pe atat de daunatoare tuturor. Odata ce bebelusul a aparut in viata dumneavoastra, nu uitati catelul undeva, intr-un colt, ca pe un obiect de prisos.
      Daca sunteti cu copilul pe strada si intalniti un caine. Copilul trebuie sa invete sa nu atinga un animal pe care nu-l cunoaste. Daca aveti propriul dumneavoastra caine, copilul poate crede ca toti cainii sunt la fel de prietenosi precum cel de acasa. Ceea ce nu este intotdeauna valabil! Cereti acordul stapanului cainelui si, daca l-ati primit, invatati-va copilul "ritualul" apropierii de un caine strain: nu se va apleca asupra cainelui, nu ii va pune direct mana pe ceafa sau pe greaban, ci va incepe prin a-i vorbi cu blandete si abia pe urma il va mangaia.

      Cateva reguli "de aur"

 • Copilul nu va deranja niciodata un caine care doarme (mai ales daca se afla in culcusul lui), sau care mananca.
 • Copilul nu va fi lasat sa sacaie sau sa smotoceasca brutal puiul de caine.
 • Invatati-va copilul sa nu se indrepte niciodata catre un caine necunscut sau sa-l mangaie, mai ales daca animalul se afla dincolo de un gard.
 • Socializati-l si educati-va cainele sa ramana calm in prezenta copiilor care se joaca sau tipa. Acest tip de comportament al copiilor este foarte excitant pentru un caine, mai ales daca nu este corect socializat.
 • Ca parinti, nu "activati" gelozia cainelui dumneavoastra cocolosindu-l sau alintandu-l prea mult in prezenta copiilor dumneavoastra. Animalul ar putea trage concluzia ca se situeaza pe o pozitie ierarhic superioara fata de copiii familiei, ceea ce ar putea crea reactii de rivalitate sau de dominatie din partea lui.
 • In acelasi timp, nu lasati nici copiii sa se comporte ca niste mici tirani cu cainele familiei.
 • Nu uitati niciodata ca, in ierarhia familiei, care din punctul de vedere al cainelui este haita din care face parte, parintii trebuie sa se afle in varful piramidei, urmeaza copii (indiferent de varsta lor), iar cainele ocupa ultima pozitie.

  Ioana Irimiea

 •  

  COPIII SI CAINII

  Sosirea unui copil, care fara indoiala, modifica echilbrul familial, poate fi o sursa de stress pentru cainele dumneavoastra. O buna gestionare a acestei situatii este indispensabila pentru a avea deplina securitate a copilului dumneavoastra si, bineinteles, a animalului dumneavoastra favorit.
  Fiecare animal va reactiona intr-un fel propriu la un asfel de eveniment ; daca cainele este obisnuit cu copii de toate varstele de mic, daca are un caracter echilibrat si un nivel de dominatie bine stabilit in sanul familiei, atunci nu va fi nici o problema.
  Problemele apar la cainii cu anxietate, impulsivi sau dominanti. Nu trebuie sa uitam ca un caine are instincte de vanatoare si daca nu este obisnuit cu copii mici, ii poate considera ca pe o prada. Regula de baza este ca nu trebuie sa lasam niciodata un copil mic singur cu un caine, indiferent de caracterul sau rasa cainelui.
  In timpul graviditatii trebuie diminuata atentia acordata cainelui pentru ca acesta sa se obisnuiasca treptat cu noua situatie. Cand copilul s-a nascut si a crescut, putem acorda atentie sporita cainelui atunci cand este in prezenta copilului ; cainele va face aceasta asociere si atunci atitudinea sa fata de copil va fi pozitiva.
  Prudenta trebuie insa sa ne insoteasca tot timul ; un copil poate interpreta in mod gresit comportamentul unui caine si nici sa nu inteleaga avestismentul acestuia cand este agasat de o joaca ce nu ii e pe plac. Copilul, la randul sau trebuie invatat ca animalul nu este o papusa pe care poate sa o contorsioneze cum vrea el. Dea asemenea trebuie sa fie sfanta regula ca un caine care se odihneste sau mananca nu trebuie deranjat.
  Cainele trebuie sa fie tot timpul vaccinat si deparazitat ; in acelasi timp trebuie sa nu lasam cainele sa linga copilul. Acesta poate dezvolta o alergie a carei singur remediu este separarea de caine.
                                                                                                                                                                                                     www.zooland.ro

  Cum influenţează câinele personalitatea copilului

      Adopţia unui câine este o decizie luată destul de frecvent în multe familii, de obicei, sub "presiunea" insistenţelor unui copil. Este oare cazul ca părinţii să satisfacă cererea celui mai tânăr membru al familiei sau poate că momentul ales nu este cel mai potrivit ? Poate că părinţii ar trebui să aibă această iniţiativă !?!

     Nu doresc să discutăm situaţia în care într-o familie există deja un câine şi ulterior apare un copil. Această temă a mai fost analizată într-unul dintre numerele anterioare ale revistei. De această dată ne adresăm familiilor care au unul sau mai mulţi copii şi care au ajuns în situaţia (ne)dorită de a avea şi un căţel.
      În general, copilul este cel care manifestă dorinţa de a aduce animalul acasă, iar părinţii se pot grăbi sau nu să i-o înfăptuiască. Poate că pentru unii părinţi criteriile luate în calcul pentru împlinirea doleanţei vor fi notele bune la şcoală ale juniorului sau alte considerente familiale. Probabil că unii dintre dumneavoastră au cumpărat deja chiar această revistă pentru a găsi un câine potrivit la rubrica de publicitate.
      Cred că, înainte de alte considerente, trebuie să ştiţi că un câine aflat în preajma copilului dumneavoastră nu poate avea decât o influenţă benefică asupra acestuia.
      Dacă aveţi un copil foarte mic, vă recomand să vă abţineţi de la adoptarea unui patruped. Pe de o parte din cauza faptului că probabil nu veţi avea suficient timp să vă ocupaţi de creşterea şi educarea unui câine în paralel cu cea a copilului. Pe de altă parte, copiii mici au tendinţa să se joace "chinuind" câinele, cu o inocenţă caracteristică. Nu toate rasele vor accepta un asemenea "tratament" fără să riposteze şi de aici apare conflictul. Nu cred că veţi fi totuşi dispuşi să găsiţi adevăratul "vinovat" şi atunci este foarte probabil că veţi lua unele măsuri împotriva câinelui care atacă "din senin" "copii nevinovaţi". Aşa că mai bine renunţaţi la achiziţionarea unui câine sau luaţi-vă un acvariu cu peşti sau un papagal în colivie, adică vietăţi care să beneficieze de un anumit "ecran protector" faţă de "bunele intenţii" ale copilului.
      Lucrurile se schimbă însă dacă aveţi un copil mai mare, care poate diferenţia deja binele de rău, sentimentele, senzaţiile şi îşi poate asuma responsabilitatea îngrijirii unui animal de companie, poate prima responsabilitate majoră în viaţă. Dezvoltarea acesteia este extrem de importantă în formarea şi definirea personalităţii copilului, mai ales în perioada imediat următoare, de tranzit spre adolescenţă, şi, desigur, definitorie şi în modelarea personalităţii viitorului adult.
      Vârsta optimă la care un copil înţelege şi îşi asumă această responsabilitate este de 10-12 ani la băieţi şi 8-10 ani la fete. Veţi constata cu surprindere că fiul sau fiica dumneavoastră va intra foarte bine în rol. Va şti când trebuie să vă prezentaţi la medic pentru vaccinarea căţelului sau ce sortiment de hrană trebuie să-i cumpăraţi de la magazin.
      Orele de plimbare prin parc ale copilului împreună cu căţelul sunt benefice pentru amândoi. La această vârstă, copilul poate deja să manevreze singur câinele (desigur dacă şi acesta are o educaţie adecvată). Această activitate nu trebuie privită ca "deturnare" de la pregătirea temelor pentru şcoală sau de la "activităţile gospodăreşti" ale copilului. Veţi observa că, în scurt timp, câinele va deveni cel mai bun şi apropiat "confident" al acestuia. Copilul se va confrunta cu o situaţie cu totul inedită, deoarece, pentru prima dată, o fiinţă vie va depinde de el, ceea ce înseamnă că va trebui hrănită, periată, plimbată, dusă la medic şi toate celelalte. Trebuie să fiţi foarte atenţi la "negocieri", astfel încât să puneţi copilului toate aceste condiţii înainte de a lua câinele. Ulterior, copilul trebuie supravegheat, astfel încât să nu renunţe la nici una dintre obligaţiile pe care şi le-a asumat. Dacă le veţi prelua dumneavoastră, nu aţi rezolvat nimic, decât să marcaţi o "bilă neagră" şi un eşec în procesul educaţional. Consecinţele nu trebuie să vi le spun, le veţi simţi mai târziu.
      Desigur că uneori, dar nu prea des, îl puteţi ajuta pe copil (înlocuindu-l în îndeplinirea unor obligaţii faţă de câine), dacă se va justifica motivat. Nu trebuie ca aceste obligaţii să se transforme într-o modalitate de pedepsire a copilului. Niciodată nu îi veţi spune acestuia: "Tu ai vrut câine! Nu poţi pleca în excursie!" sau altele asemenea. Consider că, dacă doriţi să-i interziceţi anumite lucruri, puteţi găsi o motivaţie mai raţională şi nu veţi da vina pe câine.
      Numeroase studii efectuate în străinătate au relevat faptul că foarte multe personalităţi, dar mai ales oameni care au reuşit să se afirme şi să devină un "nume" în diverse domenii de activitate, provin din familii în care au crescut alături de un câine.
      Nu garantăm aceeaşi şansă şi pentru copilul dumneavoastră, dar poate că acest lucru vă va pune pe gânduri şi va constitui un argument forte în sensul adoptării unui câine pentru copil.
      Şi, ca un argument în plus, trebuie să ştiţi că rata infractorilor proveniţi din copii care au avut sau au crescut lângă un câine este aproape nulă.
                                                                                                                   DOG MAGAZIN-Dr.Dan Florin VOICU-Medic primar veterinar


  PENTRU MAI MULTE EXPLICATII VA RUGAM SA NE CONTACTATI: ham@caini-ham.ro Cainii care se vand pleaca insotiti de:- Carnet de sanatate (cu vaccinarile si deparazitarile la zi);- Garantie post vanzare;- Un set de sfaturi minimale pentru cresterea si ingrijirea catelului ales.


  UN CAINE SAU UN CATEL PENTRU FIECARE!


  Google PageRank™ - SmE free service

  DESCRIEREA SITE-ULUI:

  Caini si catei de rasa- Aproape totul despre orice caine si catel de rasa- free dogs breeds catalog- Imagini si date despre caini si catei din principalele rase canine. Cresterea cainilor si consilierea in alegerea cainelui potrivit.

  Aproape totul despre:

  caini, catei, caine, catel, ciine, ciini, caini de rasa, caine de rasa, rasa de caine, rasa canina, rase canine, rase de caini, catel de rasa, catei de rasa, romanesc, romania, romanesti, rasa, rase, ciobanesc, ciobanesti, dog, bulldog, mastif, mastiff, bichon, pitic, terrier, setter, retriever, spaniel, copoi, brac, vanatoare, lucru, puppy Lista raselor omologate:

  Border Collie, Boxer, Bulldog American, Bulldog Englez, Bullmastiff, Caine de Atlas, Caine de Castro Laboreiro, Caine de cireada Australian, Caine de Groenlanda, Caine de lupta Tosa, Caine de munte de Pirinei, Caine de Saint-Bernard, Caine de stana de Berna, Caine de stana de Entlebuch, Caine de turma Appenzeller, Caine de turma Australian, Caine de turma Catalan, Caine de turma de Ardeni, Caine de turma de Flandra, Caine din Valea Estrella, Caine mare de stana Elvetian, Caine mic albastru de Gasconia, Caine pentru vulpi, Caine pentru vulpi American, Caine Portughez din Valea Aries, Caine Rafeiro do Alentejo,Cane Corso,Ciobanesc Belgian Groenendael, Ciobanesc Belgian Lakenois, Ciobanesc Belgian Malinois, Ciobanesc Belgian Tervueren, Ciobanesc Caucazian, Ciobanesc Cehoslovac, Ciobanesc Croat, Ciobanesc de Asia Centrala, Ciobanesc de Beauce-Beauceron, Ciobanesc de Bergam, Ciobanesc de Brie - Briard, Ciobanesc de Charplanina, Ciobanesc de Karst, Ciobanesc de Mareman Abruzi, Ciobanesc de Picardia, Ciobanesc de Pirinei cu bot normal, Ciobanesc de Pirinei cu fata rasa, Ciobanesc de Shetland-Sheltie, Ciobanesc Englez Bobtail, Ciobanesc German, Ciobanesc Norvegian, Ciobanesc Olandez cu par aspru, Ciobanesc Olandez cu par lung, Ciobanesc Olandez cu par scurt, Ciobanesc Polonez de campie, Ciobanesc Polonez de Tatra, Ciobanesc Romanesc Carpatin, Ciobanesc Romanesc de Bucovina, Ciobanesc Romanesc Mioritic, Ciobanesc Scotian - Collie cu barba, Ciobanesc Scotian - Collie cu par lung, Ciobanesc Scotian - Collie cu par scurt si neted, Ciobanesc Slovac, Ciobanesc Suedez, Dobermann, Dog Argentinian, Dog de Bordeaux, Dog de Tibet, Dog German, Dog Italian, Dog Spaniol, Dunker, Fila Brasileiro, Haldenstover, Hovawart, Hygenhund, Komondor, Kromfohrländer, Kuvasz, Landseer, Leonberger, Mastiff, Mastin de Pirinei, Mudi, Norrbottenspets, Puli, Pumi, Rastreador Brasileiro, Rottweiler, Schnauzer Mijlociu, Schnauzer Urias, Spitz Japonez - Akita-Inu, Spitz Mare German, Spitz Mijlociu German, Terra Nova, Wolfspitz, Basenji, Caine de Ainu, Caine de Canaan - tip Dingo, Caine de Hokkaido - Kyushu, Caine de turma Lapon, Caine Eskimos, Caine Malamut de Alaska, Caine Negru Norvegian pentru elani, Chow Chow, Eurasier, Husky Siberian, Ogar Afgan, Ogar Arab, Ogar Englez Cenusiu, Ogar Irlandez, Ogar Maghiar, Ogar Persan, Ogar Pitic Italian, Ogar Rusesc, Ogar Scotian pentru cerbi cu par aspru, Ogar Spaniol, Pharaoh Hound, Samoiede, Sanshu, Schapendoes, Schipperke, Shar-Pei, Spitz Finlandez, Spitz Lapon, Whippet, Bichon Bolognez, Bichon cu par cret, Bichon Havanez, Bichon Maltez, Bichon Mic tip leu, Bulldog Francez, Caine Chinezesc cu Mot, Caine Golas Mexican, Caine Japonez mic, Cairn Terrier, Caniche Mare, Caniche Mijlociu, Caniche Pitic, Chihuahua, Coton de Tulear, Dalmatian, Griffon Belgian, Griffon Bruxellez, Lhassa Apso, Mops-Pug-Carlin, Pechinez, Pinscher, Pinscher arlechin, Pinscher austriac cu par scurt, Pinscher pitic, Pinscher tip maimuta, Schnauzer Pitic,Shih Tsu, Spaniel Cavaler King Charles, Spaniel de Tibet, Spaniel Japonez Tchin, Spaniel King Charles, Spitz Japonez, Spitz Mic German, Spitz Mic Italian tip vulpe, Spitz Pitic German, Clumber Spaniel, Cocker Spaniel Englezesc, Cocker Spaniel American, Field Spaniel, Labrador Retriever, Retriever Auriu, Retriever cu blana buclata, Retriever cu blana neteda, Setter Englez, Setter Gordon, Setter Rosu Irlandez, Spaniel de Apa American, Spaniel de apa Irlandez, Spaniel Olandez, Spaniel pitic continental, Spaniel Saritor Englez, Spaniel Sussex, Welsh Spaniel Saritor, Anglo-Francez Alb si Negru talie mijlocie, Anglo-Francez Alb si Portocaliu talie mijlocie, Anglo-Francez Tricolor talie mijlocie, Anglo-Francez talie mica, Aričgeois, Basset Albastru de Gasconia, Basset Artesian Normand, Basset Griffon Vendeian,Basset Roscat de Bretania, Beagle, Billy, Barbet, Brac de Aričge, Brac de Auvergne, Brac de Baleare, Brac Bourbonnais, Brac de Burgos, Brac Dupuy, Brac Francez tip Gascon, Brac Francez tip Pirinei talie mica, Brac German cu par aspru, Brac German cu par lung, Brac German cu par scurt, Brac German cu par tepos, Brac Italian, Brac Maghiar cu par aspru, Brac Maghiar cu par scurt, Brac Mare de Münsterländer, Brac Mic de Münsterländer, Brac Portughez, Brac Rhodesian, Brac Saint-Germain, Briquet, Caine Cenusiu Norvegian pentru elani, Caine de Karelia pentru ursi, Caine de apa Portughez, Caine de aport din Chesapeak Bay, Caine de Artois, Caine de Saint-Hubert, Caine Francez Alb si Negru, Caine Francez Alb si Portocaliu, Caine Francez Tricolor, Copoi Ardelenesc, Copoi Austriac cu par aspru pentru munti inalti, Copoi Austriac cu par neted, Copoi Balcanic, Copoi Basset, Copoi Bavarez pentru munte, Copoi Bursucar de Westfalia, Copoi Bursucar din Alpi, Copoi cenusiu Suedez, Copoi de Berna, Copoi de Bosnia, Copoi de Hanovra, Copoi de Jura - tip Bruno, Copoi de Jura - tip Saint Hubert, Copoi de Lucerna, Copoi de pe Valea Saviei, Copoi de vanatoare in haita la iepuri, Copoi Elvetian, Copoi Elvetian cu par aspru, Copoi Finlandez, Copoi German cu picioare inalte, Copoi Grecesc, Copoi Hamilton, Copoi Istrian cu par aspru, Copoi Istrian cu par scurt, Copoi Italian cu par aspru, Copoi Italian cu par scurt, Copoi Iugoslav de munte, Copoi Iugoslav Tricolor, Copoi mare Portughez cu par lung si aspru, Copoi mare Portughez cu par scurt si neted, Copoi mare Suedez pentru elani, Copoi mic de Berna cu picioare scurte si par aspru, Copoi mic de Berna cu picioare scurte si par neted, Copoi mic de Jura cu picioare scurte, Copoi mic de Lucerna cu picioare scurte, Copoi mic Elvetian cu picioare scurte, Copoi negru cu pete roscate pentru ratoni, Copoi Norvegian pentru vanat pasari, Copoi pentru iepuri, Copoi pentru iepuri de Somerset, Copoi pentru vidra, Copoi Polonez, Copoi Portughez talie mica, Copoi Portughez talie mijlocie, Copoi Schiller, Copoi Sicilian de Etna, Copoi Slovac, Copoi Smaland, Copoi Suedez, Copoi Tirolez, Griffon Brabançon mic cu par scurt, Griffon cu par aspru, Griffon cu par lanos, Griffon Italian Spinone, Griffon Nirvenez, Griffon Roscat de Bretania, Levesque, Marele Albastru de Gasconia, Marele Anglo-Francez Alb si Negru, Marele Anglo-Francez Alb si Portocaliu, Marele Anglo-Francez Tricolor, Marele Gascon de Saintongeois, Marele Griffon Vandeian, Micul Gascon de Saintongeois, Micul Griffon Albastru de Gasconia, Micul Griffon Vendeian, Pointer, Poitevin, Porcelaine, Prepelicar albastru de Picardia, Prepelicar Breton, Prepelicar Danez, Prepelicar de Boemia cu par aspru, Prepelicar de Pont Audemer, Prepelicar de Weimar, Prepelicar Francez, Prepelicar German, Prepelicar Olandez, Prepelicar Picard, Prepelicar Spaniol, Pudel Pointer, Staby Hound, Teckel German standard cu par aspru, Teckel German standard cu par lung, Teckel German standard cu par scurt, Teckel iepurar cu par aspru, Teckel iepurar cu par lung, Teckel iepurar cu par scurt, Teckel pitic cu par aspru, Teckel pitic cu par lung, Teckel pitic cu par scurt, Airedale Terrier, American Staffordshire Terrier, Bedlington Terrier, Border Terrier, Bull Terrier, Bull Terrier de Staffordshire, Dandie Dinmont Terrier, Fox Terrier cu par neted si scurt, Fox Terrier cu par sarmos, Kerry Blue Terrier, Lakeland Terrier, Miniature Bull Terrier,Parson Russell Terrier, Sealyham Terrier,Skye Terrier, Terrier Alb din Vestul Tarii de Sus, Terrier Australian, Terrier Ceh din Boemia, Terrier cu blana moale aurie, Terrier cu par matasos, Terrier de Boston, Terrier de Manchester, Terrier de Norfolk, Terrier de Norwich, Terrier de Tibet, Terrier de vanatoare German, Terrier de Yorkshire, Terrier din Welsh, Terrier Irlandez, Terrier Negru Rusesc, Terrier Scotian, Toy Terrier Negru cu pete de foc, Welsh Corgi Cardigan, Welsh Corgi Pembroke, Caini si catei de rasa- Aproape totul despre orice caine si catel de rasa- free dogs breeds catalog- Imagini si date despre caini si catei din principalele rase canine. Cresterea cainilor si consilierea in alegerea cainelui potrivit. Aproape totul despre: caini, catei, caine, catel, ciine, ciini, caini de rasa, caine de rasa, rasa de caine, rasa canina, rase canine, rase de caini, catel de rasa, catei de rasa, romanesc, romania, romanesti, rasa, rase, ciobanesc, ciobanesti, dog, bulldog, mastif, mastiff, bichon, pitic, terrier, setter, retriever, spaniel, copoi, brac, vanatoare, lucru, puppy, puppies, breeder, breeders, pet, pets, litter, litters, show, dogg, dogge, doggen, hunter, hunters, work, works, kennel, kennels, mollosser, mollossers, showdog, showdogs, bitch, bitchs, stud, studs, shows, picture, pictures, protector, protectors, allevamento, züchter, criadore, criadores, dynamic force, dynamic forces, dynamic, force, force dynamic, mp3, free, studdog, studdogs, dogshows, best in show winner, best in show winners, game, games, protection and companion dogs, show, protection and companion dog, fokker, fokkers, download, downloads, k9, FCI, AChR, Dac Moloss Club, Lista raselor omologate: Border Collie, Boxer, Bulldog American, Bulldog Englez, Bullmastiff, Caine de Atlas, Caine de Castro Laboreiro, Caine de cireada Australian, Caine de Groenlanda, Caine de lupta Tosa, Caine de munte de Pirinei, Caine de Saint-Bernard, Caine de stana de Berna, Caine de stana de Entlebuch, Caine de turma Appenzeller, Caine de turma Australian, Caine de turma Catalan, Caine de turma de Ardeni, Caine de turma de Flandra, Caine din Valea Estrella, Caine mare de stana Elvetian, Caine mic albastru de Gasconia, Caine pentru vulpi, Caine pentru vulpi American, Caine Portughez din Valea Aries, Caine Rafeiro do Alentejo,Cane Corso,Ciobanesc Belgian Groenendael, Ciobanesc Belgian Lakenois, Ciobanesc Belgian Malinois, Ciobanesc Belgian Tervueren, Ciobanesc Caucazian, Ciobanesc Cehoslovac, Ciobanesc Croat, Ciobanesc de Asia Centrala, Ciobanesc de Beauce-Beauceron, Ciobanesc de Bergam, Ciobanesc de Brie - Briard, Ciobanesc de Charplanina, Ciobanesc de Karst, Ciobanesc de Mareman Abruzi, Ciobanesc de Picardia, Ciobanesc de Pirinei cu bot normal, Ciobanesc de Pirinei cu fata rasa, Ciobanesc de Shetland-Sheltie, Ciobanesc Englez Bobtail, Ciobanesc German, Ciobanesc Norvegian, Ciobanesc Olandez cu par aspru, Ciobanesc Olandez cu par lung, Ciobanesc Olandez cu par scurt, Ciobanesc Polonez de campie, Ciobanesc Polonez de Tatra, Ciobanesc Romanesc Carpatin, Ciobanesc Romanesc de Bucovina, Ciobanesc Romanesc Mioritic, Ciobanesc Scotian - Collie cu barba, Ciobanesc Scotian - Collie cu par lung, Ciobanesc Scotian - Collie cu par scurt si neted, Ciobanesc Slovac, Ciobanesc Suedez, Dobermann, Dog Argentinian, Dog de Bordeaux, Dog de Tibet, Dog German, Dog Italian, Dog Spaniol, Dunker, Fila Brasileiro, Haldenstover, Hovawart, Hygenhund, Komondor, Kromfohrländer, Kuvasz, Landseer, Leonberger, Mastiff, Mastin de Pirinei, Mudi, Norrbottenspets, Puli, Pumi, Rastreador Brasileiro, Rottweiler, Schnauzer Mijlociu, Schnauzer Urias, Spitz Japonez - Akita-Inu, Spitz Mare German, Spitz Mijlociu German, Terra Nova, Wolfspitz, Basenji, Caine de Ainu, Caine de Canaan - tip Dingo, Caine de Hokkaido - Kyushu, Caine de turma Lapon, Caine Eskimos, Caine Malamut de Alaska, Caine Negru Norvegian pentru elani, Chow Chow, Eurasier, Husky Siberian, Ogar Afgan, Ogar Arab, Ogar Englez Cenusiu, Ogar Irlandez, Ogar Maghiar, Ogar Persan, Ogar Pitic Italian, Ogar Rusesc, Ogar Scotian pentru cerbi cu par aspru, Ogar Spaniol, Pharaoh Hound, Samoiede, Sanshu, Schapendoes, Schipperke, Shar-Pei, Spitz Finlandez, Spitz Lapon, Whippet, Bichon Bolognez, Bichon cu par cret, Bichon Havanez, Bichon Maltez, Bichon Mic tip leu, Bulldog Francez, Caine Chinezesc cu Mot, Caine Golas Mexican, Caine Japonez mic, Cairn Terrier, Caniche Mare, Caniche Mijlociu, Caniche Pitic, Chihuahua, Coton de Tulear, Dalmatian, Griffon Belgian, Griffon Bruxellez, Lhassa Apso, Mops-Pug-Carlin, Pechinez, Pinscher, Pinscher arlechin, Pinscher austriac cu par scurt, Pinscher pitic, Pinscher tip maimuta, Schnauzer Pitic,Shih Tsu, Spaniel Cavaler King Charles, Spaniel de Tibet, Spaniel Japonez Tchin, Spaniel King Charles, Spitz Japonez, Spitz Mic German, Spitz Mic Italian tip vulpe, Spitz Pitic German, Clumber Spaniel, Cocker Spaniel Englezesc, Cocker Spaniel American, Field Spaniel, Labrador Retriever, Retriever Auriu, Retriever cu blana buclata, Retriever cu blana neteda, Setter Englez, Setter Gordon, Setter Rosu Irlandez, Spaniel de Apa American, Spaniel de apa Irlandez, Spaniel Olandez, Spaniel pitic continental, Spaniel Saritor Englez, Spaniel Sussex, Welsh Spaniel Saritor, Anglo-Francez Alb si Negru talie mijlocie, Anglo-Francez Alb si Portocaliu talie mijlocie, Anglo-Francez Tricolor talie mijlocie, Anglo-Francez talie mica, Aričgeois, Basset Albastru de Gasconia, Basset Artesian Normand, Basset Griffon Vendeian,Basset Roscat de Bretania, Beagle, Billy, Barbet, Brac de Aričge, Brac de Auvergne, Brac de Baleare, Brac Bourbonnais, Brac de Burgos, Brac Dupuy, Brac Francez tip Gascon, Brac Francez tip Pirinei talie mica, Brac German cu par aspru, Brac German cu par lung, Brac German cu par scurt, Brac German cu par tepos, Brac Italian, Brac Maghiar cu par aspru, Brac Maghiar cu par scurt, Brac Mare de Münsterländer, Brac Mic de Münsterländer, Brac Portughez, Brac Rhodesian, Brac Saint-Germain, Briquet, Caine Cenusiu Norvegian pentru elani, Caine de Karelia pentru ursi, Caine de apa Portughez, Caine de aport din Chesapeak Bay, Caine de Artois, Caine de Saint-Hubert, Caine Francez Alb si Negru, Caine Francez Alb si Portocaliu, Caine Francez Tricolor, Copoi Ardelenesc, Copoi Austriac cu par aspru pentru munti inalti, Copoi Austriac cu par neted, Copoi Balcanic, Copoi Basset, Copoi Bavarez pentru munte, Copoi Bursucar de Westfalia, Copoi Bursucar din Alpi, Copoi cenusiu Suedez, Copoi de Berna, Copoi de Bosnia, Copoi de Hanovra, Copoi de Jura - tip Bruno, Copoi de Jura - tip Saint Hubert, Copoi de Lucerna, Copoi de pe Valea Saviei, Copoi de vanatoare in haita la iepuri, Copoi Elvetian, Copoi Elvetian cu par aspru, Copoi Finlandez, Copoi German cu picioare inalte, Copoi Grecesc, Copoi Hamilton, Copoi Istrian cu par aspru, Copoi Istrian cu par scurt, Copoi Italian cu par aspru, Copoi Italian cu par scurt, Copoi Iugoslav de munte, Copoi Iugoslav Tricolor, Copoi mare Portughez cu par lung si aspru, Copoi mare Portughez cu par scurt si neted, Copoi mare Suedez pentru elani, Copoi mic de Berna cu picioare scurte si par aspru, Copoi mic de Berna cu picioare scurte si par neted, Copoi mic de Jura cu picioare scurte, Copoi mic de Lucerna cu picioare scurte, Copoi mic Elvetian cu picioare scurte, Copoi negru cu pete roscate pentru ratoni, Copoi Norvegian pentru vanat pasari, Copoi pentru iepuri, Copoi pentru iepuri de Somerset, Copoi pentru vidra, Copoi Polonez, Copoi Portughez talie mica, Copoi Portughez talie mijlocie, Copoi Schiller, Copoi Sicilian de Etna, Copoi Slovac, Copoi Smaland, Copoi Suedez, Copoi Tirolez, Griffon Brabançon mic cu par scurt, Griffon cu par aspru, Griffon cu par lanos, Griffon Italian Spinone, Griffon Nirvenez, Griffon Roscat de Bretania, Levesque, Marele Albastru de Gasconia, Marele Anglo-Francez Alb si Negru, Marele Anglo-Francez Alb si Portocaliu, Marele Anglo-Francez Tricolor, Marele Gascon de Saintongeois, Marele Griffon Vandeian, Micul Gascon de Saintongeois, Micul Griffon Albastru de Gasconia, Micul Griffon Vendeian, Pointer, Poitevin, Porcelaine, Prepelicar albastru de Picardia, Prepelicar Breton, Prepelicar Danez, Prepelicar de Boemia cu par aspru, Prepelicar de Pont Audemer, Prepelicar de Weimar, Prepelicar Francez, Prepelicar German, Prepelicar Olandez, Prepelicar Picard, Prepelicar Spaniol, Pudel Pointer, Staby Hound, Teckel German standard cu par aspru, Teckel German standard cu par lung, Teckel German standard cu par scurt, Teckel iepurar cu par aspru, Teckel iepurar cu par lung, Teckel iepurar cu par scurt, Teckel pitic cu par aspru, Teckel pitic cu par lung, Teckel pitic cu par scurt, Airedale Terrier, American Staffordshire Terrier, Bedlington Terrier, Border Terrier, Bull Terrier, Bull Terrier de Staffordshire, Dandie Dinmont Terrier, Fox Terrier cu par neted si scurt, Fox Terrier cu par sarmos, Kerry Blue Terrier, Lakeland Terrier, Miniature Bull Terrier,Parson Russell Terrier, Sealyham Terrier,Skye Terrier, Terrier Alb din Vestul Tarii de Sus, Terrier Australian, Terrier Ceh din Boemia, Terrier cu blana moale aurie, Terrier cu par matasos, Terrier de Boston, Terrier de Manchester, Terrier de Norfolk, Terrier de Norwich, Terrier de Tibet, Terrier de vanatoare German, Terrier de Yorkshire, Terrier din Welsh, Terrier Irlandez, Terrier Negru Rusesc, Terrier Scotian, Toy Terrier Negru cu pete de foc, Welsh Corgi Cardigan, Welsh Corgi Pembroke, Caini si catei de rasa- Aproape totul despre orice caine si catel de rasa- free dogs breeds catalog- Imagini si date despre caini si catei din principalele rase canine. Cresterea cainilor si consilierea in alegerea cainelui potrivit. Aproape totul despre: caini, catei, caine, catel, ciine, ciini, caini de rasa, caine de rasa, rasa de caine, rasa canina, rase canine, rase de caini, catel de rasa, catei de rasa, romanesc, romania, romanesti, rasa, rase, ciobanesc, ciobanesti, dog, bulldog, mastif, mastiff, bichon, pitic, terrier, setter, retriever, spaniel, copoi, brac, vanatoare, lucru, puppy, puppies, breeder, breeders, pet, pets, litter, litters, show, dogg, dogge, doggen, hunter, hunters, work, works, kennel, kennels, mollosser, mollossers, showdog, showdogs, bitch, bitchs, stud, studs, shows, picture, pictures, protector, protectors, allevamento, züchter, criadore, criadores, dynamic force, dynamic forces, dynamic, force, force dynamic, mp3, free, studdog, studdogs, dogshows, best in show winner, best in show winners, game, games, protection and companion dogs, show, protection and companion dog, fokker, fokkers, download, downloads, k9, FCI, AChR, Dac Moloss Club, Lista raselor omologate: Border Collie, Boxer, Bulldog American, Bulldog Englez, Bullmastiff, Caine de Atlas, Caine de Castro Laboreiro, Caine de cireada Australian, Caine de Groenlanda, Caine de lupta Tosa, Caine de munte de Pirinei, Caine de Saint-Bernard, Caine de stana de Berna, Caine de stana de Entlebuch, Caine de turma Appenzeller, Caine de turma Australian, Caine de turma Catalan, Caine de turma de Ardeni, Caine de turma de Flandra, Caine din Valea Estrella, Caine mare de stana Elvetian, Caine mic albastru de Gasconia, Caine pentru vulpi, Caine pentru vulpi American, Caine Portughez din Valea Aries, Caine Rafeiro do Alentejo,Cane Corso,Ciobanesc Belgian Groenendael, Ciobanesc Belgian Lakenois, Ciobanesc Belgian Malinois, Ciobanesc Belgian Tervueren, Ciobanesc Caucazian, Ciobanesc Cehoslovac, Ciobanesc Croat, Ciobanesc de Asia Centrala, Ciobanesc de Beauce-Beauceron, Ciobanesc de Bergam, Ciobanesc de Brie - Briard, Ciobanesc de Charplanina, Ciobanesc de Karst, Ciobanesc de Mareman Abruzi, Ciobanesc de Picardia, Ciobanesc de Pirinei cu bot normal, Ciobanesc de Pirinei cu fata rasa, Ciobanesc de Shetland-Sheltie, Ciobanesc Englez Bobtail, Ciobanesc German, Ciobanesc Norvegian, Ciobanesc Olandez cu par aspru, Ciobanesc Olandez cu par lung, Ciobanesc Olandez cu par scurt, Ciobanesc Polonez de campie, Ciobanesc Polonez de Tatra, Ciobanesc Romanesc Carpatin, Ciobanesc Romanesc de Bucovina, Ciobanesc Romanesc Mioritic, Ciobanesc Scotian - Collie cu barba, Ciobanesc Scotian - Collie cu par lung, Ciobanesc Scotian - Collie cu par scurt si neted, Ciobanesc Slovac, Ciobanesc Suedez, Dobermann, Dog Argentinian, Dog de Bordeaux, Dog de Tibet, Dog German, Dog Italian, Dog Spaniol, Dunker, Fila Brasileiro, Haldenstover, Hovawart, Hygenhund, Komondor, Kromfohrländer, Kuvasz, Landseer, Leonberger, Mastiff, Mastin de Pirinei, Mudi, Norrbottenspets, Puli, Pumi, Rastreador Brasileiro, Rottweiler, Schnauzer Mijlociu, Schnauzer Urias, Spitz Japonez - Akita-Inu, Spitz Mare German, Spitz Mijlociu German, Terra Nova, Wolfspitz, Basenji, Caine de Ainu, Caine de Canaan - tip Dingo, Caine de Hokkaido - Kyushu, Caine de turma Lapon, Caine Eskimos, Caine Malamut de Alaska, Caine Negru Norvegian pentru elani, Chow Chow, Eurasier, Husky Siberian, Ogar Afgan, Ogar Arab, Ogar Englez Cenusiu, Ogar Irlandez, Ogar Maghiar, Ogar Persan, Ogar Pitic Italian, Ogar Rusesc, Ogar Scotian pentru cerbi cu par aspru, Ogar Spaniol, Pharaoh Hound, Samoiede, Sanshu, Schapendoes, Schipperke, Shar-Pei, Spitz Finlandez, Spitz Lapon, Whippet, Bichon Bolognez, Bichon cu par cret, Bichon Havanez, Bichon Maltez, Bichon Mic tip leu, Bulldog Francez, Caine Chinezesc cu Mot, Caine Golas Mexican, Caine Japonez mic, Cairn Terrier, Caniche Mare, Caniche Mijlociu, Caniche Pitic, Chihuahua, Coton de Tulear, Dalmatian, Griffon Belgian, Griffon Bruxellez, Lhassa Apso, Mops-Pug-Carlin, Pechinez, Pinscher, Pinscher arlechin, Pinscher austriac cu par scurt, Pinscher pitic, Pinscher tip maimuta, Schnauzer Pitic,Shih Tsu, Spaniel Cavaler King Charles, Spaniel de Tibet, Spaniel Japonez Tchin, Spaniel King Charles, Spitz Japonez, Spitz Mic German, Spitz Mic Italian tip vulpe, Spitz Pitic German, Clumber Spaniel, Cocker Spaniel Englezesc, Cocker Spaniel American, Field Spaniel, Labrador Retriever, Retriever Auriu, Retriever cu blana buclata, Retriever cu blana neteda, Setter Englez, Setter Gordon, Setter Rosu Irlandez, Spaniel de Apa American, Spaniel de apa Irlandez, Spaniel Olandez, Spaniel pitic continental, Spaniel Saritor Englez, Spaniel Sussex, Welsh Spaniel Saritor, Anglo-Francez Alb si Negru talie mijlocie, Anglo-Francez Alb si Portocaliu talie mijlocie, Anglo-Francez Tricolor talie mijlocie, Anglo-Francez talie mica, Aričgeois, Basset Albastru de Gasconia, Basset Artesian Normand, Basset Griffon Vendeian,Basset Roscat de Bretania, Beagle, Billy, Barbet, Brac de Aričge, Brac de Auvergne, Brac de Baleare, Brac Bourbonnais, Brac de Burgos, Brac Dupuy, Brac Francez tip Gascon, Brac Francez tip Pirinei talie mica, Brac German cu par aspru, Brac German cu par lung, Brac German cu par scurt, Brac German cu par tepos, Brac Italian, Brac Maghiar cu par aspru, Brac Maghiar cu par scurt, Brac Mare de Münsterländer, Brac Mic de Münsterländer, Brac Portughez, Brac Rhodesian, Brac Saint-Germain, Briquet, Caine Cenusiu Norvegian pentru elani, Caine de Karelia pentru ursi, Caine de apa Portughez, Caine de aport din Chesapeak Bay, Caine de Artois, Caine de Saint-Hubert, Caine Francez Alb si Negru, Caine Francez Alb si Portocaliu, Caine Francez Tricolor, Copoi Ardelenesc, Copoi Austriac cu par aspru pentru munti inalti, Copoi Austriac cu par neted, Copoi Balcanic, Copoi Basset, Copoi Bavarez pentru munte, Copoi Bursucar de Westfalia, Copoi Bursucar din Alpi, Copoi cenusiu Suedez, Copoi de Berna, Copoi de Bosnia, Copoi de Hanovra, Copoi de Jura - tip Bruno, Copoi de Jura - tip Saint Hubert, Copoi de Lucerna, Copoi de pe Valea Saviei, Copoi de vanatoare in haita la iepuri, Copoi Elvetian, Copoi Elvetian cu par aspru, Copoi Finlandez, Copoi German cu picioare inalte, Copoi Grecesc, Copoi Hamilton, Copoi Istrian cu par aspru, Copoi Istrian cu par scurt, Copoi Italian cu par aspru, Copoi Italian cu par scurt, Copoi Iugoslav de munte, Copoi Iugoslav Tricolor, Copoi mare Portughez cu par lung si aspru, Copoi mare Portughez cu par scurt si neted, Copoi mare Suedez pentru elani, Copoi mic de Berna cu picioare scurte si par aspru, Copoi mic de Berna cu picioare scurte si par neted, Copoi mic de Jura cu picioare scurte, Copoi mic de Lucerna cu picioare scurte, Copoi mic Elvetian cu picioare scurte, Copoi negru cu pete roscate pentru ratoni, Copoi Norvegian pentru vanat pasari, Copoi pentru iepuri, Copoi pentru iepuri de Somerset, Copoi pentru vidra, Copoi Polonez, Copoi Portughez talie mica, Copoi Portughez talie mijlocie, Copoi Schiller, Copoi Sicilian de Etna, Copoi Slovac, Copoi Smaland, Copoi Suedez, Copoi Tirolez, Griffon Brabançon mic cu par scurt, Griffon cu par aspru, Griffon cu par lanos, Griffon Italian Spinone, Griffon Nirvenez, Griffon Roscat de Bretania, Levesque, Marele Albastru de Gasconia, Marele Anglo-Francez Alb si Negru, Marele Anglo-Francez Alb si Portocaliu, Marele Anglo-Francez Tricolor, Marele Gascon de Saintongeois, Marele Griffon Vandeian, Micul Gascon de Saintongeois, Micul Griffon Albastru de Gasconia, Micul Griffon Vendeian, Pointer, Poitevin, Porcelaine, Prepelicar albastru de Picardia, Prepelicar Breton, Prepelicar Danez, Prepelicar de Boemia cu par aspru, Prepelicar de Pont Audemer, Prepelicar de Weimar, Prepelicar Francez, Prepelicar German, Prepelicar Olandez, Prepelicar Picard, Prepelicar Spaniol, Pudel Pointer, Staby Hound, Teckel German standard cu par aspru, Teckel German standard cu par lung, Teckel German standard cu par scurt, Teckel iepurar cu par aspru, Teckel iepurar cu par lung, Teckel iepurar cu par scurt, Teckel pitic cu par aspru, Teckel pitic cu par lung, Teckel pitic cu par scurt, Airedale Terrier, American Staffordshire Terrier, Bedlington Terrier, Border Terrier, Bull Terrier, Bull Terrier de Staffordshire, Dandie Dinmont Terrier, Fox Terrier cu par neted si scurt, Fox Terrier cu par sarmos, Kerry Blue Terrier, Lakeland Terrier, Miniature Bull Terrier,Parson Russell Terrier, Sealyham Terrier,Skye Terrier, Terrier Alb din Vestul Tarii de Sus, Terrier Australian, Terrier Ceh din Boemia, Terrier cu blana moale aurie, Terrier cu par matasos, Terrier de Boston, Terrier de Manchester, Terrier de Norfolk, Terrier de Norwich, Terrier de Tibet, Terrier de vanatoare German, Terrier de Yorkshire, Terrier din Welsh, Terrier Irlandez, Terrier Negru Rusesc, Terrier Scotian, Toy Terrier Negru cu pete de foc, Welsh Corgi Cardigan, Welsh Corgi Pembroke